Σημαντική επιδείνωση σημείωσε η υγεία ατόμων με άνοια κατά τη διάρκεια απομόνωσης λόγω lockdown όπως προέκυψε από μελέτη της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών.
Πέρα από τον ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο για νόσηση και αυξημένης θνητότητας, εξαιτίας της αδυναμίας τήρησης των μέτρων, οι ασθενείς έπρεπε να ανταπεξέλθουν στη διατάραξη της καθημερινής ρουτίνας λόγω της δυσκολίας επικοινωνίας με τους οικείους. Χαρακτηριστικό είναι το μεγαλύτερο μέρος των ερωτώμενων απάντησε ότι είδε την υγεία των ατόμων με άνοια να χειροτερεύει.
Με στόχο τη διερεύνηση της επίδρασης του παρατεταμένου εγκλεισμού στις ζωές των ασθενών με άνοια και των οικογενειών τους υλοποιήθηκε διαδικτυακή έρευνα με τη συμμετοχή 339 φροντιστών ατόμων με άνοια. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο, σχετικά με την κατάσταση των ατόμων που φροντίζουν, εξαιτίας της μακράς απομόνωσης και την επιβάρυνση, που βιώνουν οι ίδιοι στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η μελέτη επιχείρησε να αποτυπώσει και τη διαφορά της επίδρασης του εγκλεισμού κατά τη δεύτερη περίοδο απομόνωσης (lockdown) σε σχέση με την πρώτη.
Αναλυτικά, η έρευνα διεξήχθη από Νοέμβριο 2020 έως Απρίλιο 2021, με τη πλειοψηφία των συμμετεχόντων φροντιστών να είναι γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 53 έτη. Τα άτομα με άνοια ήταν επίσης ως επί το πλείστον γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 81 έτη.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι το 86% των ατόμων με άνοια εμφάνισαν στατιστικά σημαντική συνολική επιδείνωση της κατάστασής τους, εξαιτίας της μακράς περιόδου απομόνωσης, που επέφερε η πανδημία COVID-19. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε ζητήματα ικανότητας επικοινωνίας, διάθεσης και κινητικότητας των ασθενών.
Σχετικά με τους φροντιστές, σημειώθηκε επιδείνωση τόσο ως προς το σωματικό φορτίο τους (85% αυτών), όσο και ως προς το ψυχολογικό φορτίο (90% αυτών). Όσο για τη διαφορά της επίδρασης των δύο περιόδων απομόνωσης, το 57,4% ανέφερε μεγαλύτερη επιδείνωση κατά το δεύτερο lockdown.
Ωστόσο, η πανδημία συνεχίζει να απειλεί τόσο τους ασθενείς, καθιστώντας αναγκαία τη συνεργασία των ειδικών υγείας, της κοινότητας και των πολιτικών φορέων.
Πλαισιώνεται από εξειδικευμένους σύμβουλους / επαγγελματίες υγείας, γιατρούς νευρολόγους και ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχουν άμεσα ενημέρωση, καθοδήγηση, συμβουλές και διασύνδεση. Περισσότερα από 800 άτομα έχουν λάβει βοήθεια από τον Φεβρουάριο του 2020 που ξεκίνησε να λειτουργεί η Γραμμή 1102 μέχρι σήμερα.
Οι υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1102 είναι:
Δευτέρα – Παρασκευή 9.00-19.00 (εκτός αργιών) με αστική χρέωση του εκάστοτε παρόχου τηλεφωνίας. Παράλληλα με την τηλεφωνική επικοινωνία, παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω live webchat ή και μέσω e-mail στο 1102@alzheimerathens.gr.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ