Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ηπατίτιδα C στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences. Η δράση άρχισε την Πέμπτη 8 Ιουλίου από την Πλατεία Αριστοτέλους.

Η εκστρατεία έχει κεντρικό μήνυμα «Κάνε την εξέταση για την Ηπατίτιδα C τώρα» και υλοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας στις 28 Ιουλίου. Στο πλαίσιο πληροφόρησης του κοινού, στην Πλατεία Αριστοτέλους, στήθηκε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο. Ήδη φορείς της πόλης και το ευρύτερο κοινό ενημερώθηκαν σχετικά με τη νόσο, την έκταση του προβλήματος, αλλά και την ανάγκη πρώιμης διάγνωσης και αντιμετώπισης.
Με επιδίωξη την ευαισθητοποίηση, για ένα μήνα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης «ντύνονται» με τα εικαστικά της εκστρατείας. Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες να κάνουν εξέταση για την Ηπατίτιδα C.
Προτεραιότητα της εκστρατείας είναι η εξάλειψη της χρόνιας ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην έγκαιρη διάγνωση και διασύνδεση με την φροντίδα των ασθενών. Απώτερος σκοπός είναι να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης και τελικώς της εκρίζωσης της νόσου μέχρι το 2030, στόχος και του ΠΟΥ.
Όσο αφορά τη ηπαττίτιδα C, πρόκειται για μια λοιμώδης νόσος του ήπατος, η οποία ευθύνεται κυρίως για την ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι το 2016, 399.000 άτομα στον κόσμο έχασαν τη ζωή τους εκ της νόσου. Ελπιδοφόρες είναι οι νεότερες αντιϊικές θεραπείες οι οποίες δείχνουν μπορούν να απαλλάξουν από τον ιό σε περισσότερους από το 95% των ασθενών.

Εφόσον τα κράτη μέλη εφαρμόσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ, υπολογίζεται ότι σε λιγότερο από μια δεκαετία θα είναι εφικτό οι περισσότεροι από 71 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C να διαγνωστούν. Στην συνέχεια, με τη διασύνδεση με την κατάλληλη για αυτούς φροντίδα, θα μπορούν να ιαθούν.
Παρά τη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης το 2017 διαπιστώνεται πως ο ετήσιος ρυθμός ατόμων που θεραπεύονται υστερεί κατά 50% έναντι των στόχων και ο ρυθμός νέων διαγνώσεων κατά 60%. Επιτακτική θεωρείται η ανάγκη ενεργοποίησης του Σχεδίου, η επικαιροποίηση των προτεραιοτήτων αλλά και η πολιτική βούληση για εκριζωθεί η νόσος έως το 2030.
Comments (0)