Σε νέα «τροχιά» μπαίνει η μελέτη Solidarity αξιολογώντας τρεις υποψήφιες θεραπείες έναντι της Covid-19. Οι ερευνητές θα εξετάσουν για τις περιπτώσεις ασθενών με τον νέο κορονοϊό το αντικαρκινικό imatinib, το αντιελονοσιακό artesunate και το μονοκλωνικό αντίσωμα infliximab κατά των αυτοάνοσων παθήσεων.
Η μελέτη αρχίζει από την Φιλανδία ως Solidarity Plus. Σύντομα περισσότερες από 40 χώρες αναμένεται να λάβουν το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες εποπτικές και βιοηθικές αρχές, όπως δημοσιεύει το «Science».
Υπενθυμίζεται πώς από το Μάρτιο του 2020 δοκιμάστηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης αρκετά φάρμακα. Μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς οι ερευνητές είχαν καταλήξει για τέσσερα φάρμακα ή συνδυασμούς όπως είναι τοι opinavir/ritonavir, υδροξυχλωροκίνη, ιντερφερόνη-βήτα και ρεμδεσιβίρη. Σχεδόν για όλα κατέληξαν οι επιστήμονες ότι δεν έχουν ουσιαστικό όφελος κατά του κορονοϊού. Ως εκ τούτου, προέκυψαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες και σε καθυστερήσεις. Τα δε τελικά αποτελέσματα για τη ρεμδεσιβίρη αναμένονται σε μερικές εβδομάδες. Σημειώνεται πως έως τώρα αποδείχθηκε ότι «φρένο» στη σοβαρή Covid-19 βάζουν η δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό στεροειδές, καθώς και το μονοκλωνικό αντίσωμα tocilizumab.
Ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών έκρινε ότι πρέπει να ελεγχθούν οι νέες υποψήφιες θεραπείες. Άξιο αναφοράς είναι πως το imatinib χορηγείται από το στόμα για τη θεραπεία μερικών λευχαιμιών και άλλων καρκίνων, αλλά επίσης μπορεί να προστατεύσει το επιθήλιο των κυψελίδων των πνευμόνων. Το συγκεκριμένο εντάχθηκε στην έρευνα καθώς μία ελεγχόμενη δοκιμή σε 400 νοσηλευόμενους ασθενείς στην Ολλανδία, κατέδειξε πως μείωσε τον χρόνο διασωλήνωσης των ασθενών και την πιθανότητα θανάτου τους.
Σημειώνεται πως το infliximab είναι ένα αντίσωμα που χορηγείται μόνο μία φορά ενέσιμα και μπλοκάρει έναν μηχανισμό του ανοσοποιητικού συστήματος. «Ασπίδα» αποτέλεσε για ασθενείς με αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
Επίσης, η Solidarity Plus θα δοκιμάσει το artesunate (ένα παράγωγο της αρτεμισινίνης) το οποίο αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά των παρασίτων της ελονοσίας. Το εν λόγω φάρμακο φέρεται να μειώνει τη φλεγμονή και να «κατευνάζει» το υπερδιεγερμένο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που έχει ως συνέπεια να προκαλείται βλάβη στους πνεύμονες και σε άλλα όργανα των ασθενών με βαριά CΟVID-19.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ