Προς το παρόν όμως, δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική επιστημονική δημοσίευση ή επιβεβαίωση από άλλους ανεξάρτητους ειδικούς. Μέχρι σήμερα, κάτι ανάλογο, δηλαδή σπερματογένεση στο εργαστήριο, είχε επιτευχθεί μόνο σε ποντίκια.
Οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Kallistem, που εδρεύει στη Λιόν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν αυτό για το οποίο αγωνίζονται οι επιστήμονες εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια: να αναπτύξουν σε σωλήνες εργαστηρίου (in vitro) πλήρως αναπτυγμένα σπερματικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας ως «πρώτη ύλη» προδρομικά ανώριμα κύτταρα (σπερματογόνια), που είχαν ληφθεί μέσω βιοψίας από τους όρχεις στείρων ανδρών.
Με δεδομένο ότι ο ανδρικός πληθυσμός στη Γη εμφανίζει ολοένα πιο σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας, καθώς ο αριθμός των σπερματοζωαρίων εμφανίζει μείωση έως 50%, αν όντως καταστεί εφικτή η δημιουργία εργαστηριακών σπερματοζωαρίων, θα πρόκειται για σημαντική καινοτομία.
Άλλοι ειδικοί χαιρέτισαν την ανακοίνωση, αλλά με επιφύλαξη, αναμένοντας την επιβεβαίωσή της. Η σπερματογένεση είναι μια άκρως πολύπλοκη διαδικασία στον οργανισμό του άνδρα, που απαιτεί περίπου 72 μέρες. Πολλοί άνδρες πάσχουν από αζωοσπερμία, δηλαδή από την ύπαρξη στο σπέρμα τους ανεπαρκών ή αφύσικων σπερματοζωαρίων, πράγμα που τους καθιστά υπογόνιμους ή τελείως στείρους.
Τα «σπερματοζωάρια του σωλήνα» θα αξιοποιηθούν για εξωσωματική γονιμοποίηση, αν όλα πάνε καλά. Θα είναι επίσης δυνατό να καταψυχθούν για να χρησιμοποιηθούν εν καιρώ.
H Κallistem, που προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοτοδότηση για τις έρευνές της, σχεδιάζει να αρχίσει προκλινικές δοκιμές το 2016 (για να διασφαλισθεί η ασφάλεια της τεχνικής) και, στη συνέχεια, κανονικές κλινικές δοκιμές το 2017. Η εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχει μια εν δυνάμει μεγάλη αγορά διεθνώς της τάξης των πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς τουλάχιστον 50.000 υπογόνιμοι άνδρες ετησίως θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη νέα μέθοδο.

Δημιουργήθηκαν ανθρώπινα σπερματοζώαρια εργαστηρίου
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Βουλγαρία: Ιστορική αύξηση μισθών σε γιατρούς και νοσηλευτές
Κατά 70% αυξήθηκε η κατανάλωση φαρμάκων για τη χοληστερόλη-και καλώς έγινε!
Πρώτο εθνικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του αυτοτραυματισμού στους νέους
Κλινικές Μελέτες: Νέα ΚΥΑ, Εθνικό Μητρώο και οι προκλήσεις του 2026
Προκήρυξη 196 θέσεων ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ
«Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις»















Comments (0)