Σημαντική μείωση της μετάδοσης του SARS-CoV-2 πετυχαίνουν φορητά φίλτρα που απομακρύνουν τα σταγονίδια του ιού από τον αέρα. Σύμφωνα με μελέτη, μπήκε «φρένο» στην διάδοση του ιού σε νοσοκομεία χάρη σε φίλτρα HEPA.
Τα στοιχεία της μελέτης αναδεικνύονται σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό nature. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Προστασία από τον κίνδυνο μόλυνσης ασθενών και επαγγελματιών υγείας στο νοσοκομειακό περιβάλλον προσφέρουν τα συγκεκριμένα φίλτρα, σύμφωνα με την μελέτη. Μέχρι τώρα έχει παρατηρηθεί ότι η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας σε νοσοκομεία δεν έχει αποτρέψει την μετάδοση του SARS-CoV-2 από ασθενείς σε επαγγελματίες υγείας. Ενδεχομένως αυτό συμβαίνει εξαιτίας των ιικών σωματιδίων που υπάρχουν στον αέρα.
Μελέτες που έχουν προηγηθεί για την ικανότητά των φίλτρων αέρα να αφαιρούν ανενεργά σωματίδια, δεν είχαν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες για την απομάκρυνση του SARS-CoV-2. Πλέον τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν φορητά φίλτρα αέρα για λόγους προστασίας σε γεμάτες μονάδες απομόνωσης. Με στόχο τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας τους, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέστησαν τα φίλτρα σε δύο πλήρως κατειλημμένους θαλάμους COVID-19. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε ένα θάλαμο απλής νοσηλείας και σε μια ΜΕΘ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φίλτρα σωματιδίων αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA), τα οποία φυσούν αέρα μέσω ενός λεπτού πλέγματος που παγιδεύει τα πολύ μικρά σωματίδια. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα αέρα από τους θαλάμους σε δυο διαστήματα, κατά τη πρώτη εβδομάδα όταν ήταν ενεργοποιημένα τα φίλτρα αέρα και σε δεύτερο διάστημα δύο εβδομάδων όταν είχαν απενεργοποιηθεί.
Ειδικότερα, οι ερευνητές εντόπισαν στον απλό θάλαμο σωματίδια SARS-CoV-2 στον αέρα όταν το φίλτρο ήταν εκτός λειτουργίας, αλλά όχι όταν ήταν ενεργοποιημένο. Αξιοσημείωτο είναι πως δεν βρέθηκαν πολλά ιικά σωματίδια στον αέρα της ΜΕΘ, ακόμη και όταν το φίλτρο ήταν εκτός λειτουργίας. Το γεγονός αποδίδεται στο βραδύτερο ιικό πολλαπλασιασμό στο στάδιο της σοβαρής νόσου. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι «τα μέτρα για την απομάκρυνση του ιού από τον αέρα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά σε απλούς θαλάμους παρά σε ΜΕΘ».
Στο συμπέρασμα ότι τα φίλτρα αέρα τύπου HEPA, αποτελούν μια οικονομική και εύκολη λύση για να μειωθεί ο κίνδυνος μεταδόσεων από αερομεταφερόμενα παθογόνα, καταλήγει ο Dr. David Fisman, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Ακόμη, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως όταν απενεργοποιήθηκαν τα φίλτρα, ο αέρας και στους δύο θαλάμους περιείχε ανιχνεύσιμες ποσότητες άλλων παθογόνων που προκαλούν λοιμώξεις στα νοσοκομεία, όπως τα Staphylococcus aureus, Escherichia coli και Streptococcus pyogenes. Τα φίλτρα τα απομάκρυναν σε μεγάλο βαθμό. Παρότι τα προηγούμενα παθογόνα δεν εξαπλώνονται με τον αέρα, αλλά αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι αυτές οι λοιμώξεις θα μπορούσαν επίσης να διασπαρθούν μέσω αεροζόλ», ανέφερε ο Dr. Fisman
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ