Ραγδαία επιδείνωση σημειώθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ψυχική Υγεία των Ελλήνων. Το ποσοστό της κατάθλιψης διπλασιάστηκε.
Την περίοδο της οικονομικής κρίσης αυξήθηκαν και οι αυτοκτονίες κατά 33%, και παρέμειναν έκτοτε σε υψηλότερα επίπεδα. Μπορεί να μην υπάρχουν στοιχεία για τις αυτοκτονίες και τις απόπειρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά πιθανολογείται μια μείωση. Έξαρση των καταχρήσεων και απώλεια της ποιότητα και ο τρόπος ζωής σημειώνονται την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φουντουλάκης σε παρουσίαση του με θέμα: «Η Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα 2000-2020: Από την ευμάρεια στην οικονομική κρίση και την πανδημία». Ο ίδιος έκανε λόγο για μια αντίσταση στις «θύελλες της 20ετίας», αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ψυχικές αντοχές των Ελλήνων λιγοστεύουν. «Οι δείκτες επιδεινώθηκαν λόγω των συνθηκών αλλά φαίνεται ότι υπάρχει και ένα ρεύμα το οποίο πρέπει να το προσέξουμε γιατί ανεξάρτητα από τις δυσμενείς συνθήκες αυτό το ρεύμα οδηγεί σε μια επιδείνωση της ψυχικής υγείας. Χρειάζεται μία καλύτερη δημόσια πολιτική καταγραφής και αντιμετώπισης των προβλημάτων ψυχικής υγείας» σημείωσε ο κ. Φουντουλάκης
Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης :
ΟΙ παράγοντες οι οποίοι αναγνωρίστηκαν για την εμφάνιση της κατάθλιψης είναι :
Επίσης, διαπιστώθηκαν αυξημένες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και ενδοοικογενειακή βία χωρίς να μπορούν διασταυρωθούν επιστημονικά. Δυσκολίες που ανέκυψαν κατά την πανδημία είναι η σοβαρή διατάραξη της καθημερινής ζωής και όλων των δραστηριοτήτων και ποικίλες αλλαγές στη διατροφή, τη σεξουαλικότητα και τη χρήση αλκοόλ και ουσιών.
Θεωρίες συνωμοσίας
Σύμφωνα με τον κ. Φουντουλάκη ανησυχητικά υψηλά ποσοστά του πληθυσμού ασχολείται με τις θεωρίες συνωμοσίας και ότι αυτό έχει μια αντανάκλαση και στο επίπεδο εμβολιασμού.«Το ποσοστό των ανθρώπων που δεν πιστεύουν σε καμία θεωρία συνωμοσίας είναι 20-25% διεθνώς». Ωστόσο, λαμβάνουν υπόψη του ως αληθινές:
Η διαχείριση της πανδημίας
Πισωγύρισμα σημειώθηκε στο πρώτο πανδημικό κύμα καθώς οι ασθενείς έχασαν επαφή με τους γιατρούς αφού δεν λειτουργούσαν τα ιατρεία. Η προσπάθεια για τηλεφωνική επικοινωνία δεν καρποφόρησε, αλλά τελικά οργανώθηκε «το πρώτο στην Ελλάδα εξωτερικό ιατρείο τηλεψυχιατρικής. Οι ασθενείς κλείνανε ραντεβού και τους βλέπαμε ζωντανά μέσω μια ειδικής πλατφόρμας και αυτό βοήθησε πάρα πολύ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και στο να μη χάσουμε την επαφή» εξήγησε ο καθηγητής Ψυχιατρικής ,διευθυντής της Γ΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ,Ιωάννης Νηματούδης.
Από την πλευρά του ο ψυχίατρος και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας που άρχισε στη δεκαετία του΄90 έμεινε ανολοκλήρωτη. Μπορεί να επιτεύχθηκε η αποασυλοποίηση ,αλλά παραμένει η αδυναμία αντιμετώπισης νέων χρόνιων περιστατικών. Ο ίδιος υποστήριξε πως τα δημόσια ψυχιατρεία παρέχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες χωρίς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα χρόνια περιστατικά τα οποία αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές που έχουν πολλαπλάσιες κλίνες από εκείνες του δημοσίου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ