Την αυξημένη επείγουσα ανάγκη για την ενίσχυση των συστημάτων ψυχικής υγείας στις περισσότερες χώρες ανέδειξε η πανδημία Covid-19. Καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές εντάθηκαν με την υγειονομική κρίση.
Στις επιπτώσεις που επέφεραν οι καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές σε διεθνές επίπεδο κατά το προηγούμενο έτος εστιάζει κλινική μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet». Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική μελέτη.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν συστηματική ανασκόπηση των δεδομένων για την επίπτωση των ψυχικών νοσημάτων στην περίοδο 1η Ιανουαρίου 2020 έως και 29η Ιανουαρίου 2021. Οι μελέτες που αξιολογήθηκαν ανέφεραν την επικράτηση των καταθληπτικών και αγχωδών διαταραχών και οι οποίες ήταν αντιπροσωπευτικές.
Στόχος των ερευνητών ήταν να αξιολογηθεί η αλλαγή στον «επιπολασμό» της πανδημίας προ και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για τον σκοπό αυτό οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κάποιους δείκτες όπως είναι η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων και ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων και θανάτων SARS-CoV-2. Επίσης, εκτιμήθηκαν χαρακτηριστικά όπως είναι η ηλικία, το φύλο και η τοποθεσία.
Η έρευνα κατέδειξε αυξημένη επίπτωση καταθλιπτικής διαταραχής, με τις γυναίκες και τους νεότερους ανθρώπους να επηρεάζονται περισσότερο, συγκριτικά με τους άνδρες και τους μεγαλύτερους ηλικιακά. Συνολικά εντοπίστηκαν 53,2 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής συνδρομής παγκοσμίως, μία αύξηση της τάξης του 27,6%, με συνολική επίπτωση 3152,9 περιπτώσεις ανά 100000 άτομα πληθυσμού. Επίσης καταγράφηκαν 76,2 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών, αύξηση τάξεως 25,6%, με συνολική επίπτωση 4802,4 περιπτώσεις ανά 100000.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι «οι καταθλιπτικές διαταραχές υπολογίστηκε ότι ευθύνονται 49,4 εκατομμύρια ανθρωποέτη αναπηρίας και οι αγχώδεις για 44,5 εκατομμύρια έτη αντίστοιχα». Η πανδημία έχει επιφέρει την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί το σύστημα ψυχικής υγείας σε όλα τα κράτη του κόσμου, καθώς και να εφαρμοστούν στρατηγικές για τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας των ανθρώπων.
Στην περίληψη της μελέτης οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι στρατηγικές μετριασμού θα μπορούσαν να ενσωματώνουν τρόπους για την προώθηση της ψυχικής ευεξίας . Η στόχευση θα πρέπει να αφορά καθοριστικούς παράγοντες κακής ψυχικής υγείας και παρεμβάσεις για τη θεραπεία ατόμων με ψυχική διαταραχή. Η μη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του βάρους της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και των αγχωδών διαταραχών δεν θα πρέπει να αποτελεί επιλογή.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έδωσε στοιχεία στην δημοσιότητα για τη ψυχική υγεία των παιδιών εν μέσω πανδημίας από έρευνα για το A’ εξαμήνο του 2021 στο οποίο καταγράφεται ραγδαία αύξηση για:
Αξιοσημείωτι είναι ότι την ανιούσα έχει λάβει ο αριθμός των παιδιών που χρήζουν, οποιασδήποτε μορφής, θεραπείας, ενώ οι δημόσιοι φορείς παροχής θεραπειών αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο των αναγκών.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ