Οι πτυχιούχοι νέοι ιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα χρόνο πρακτικής άσκησης σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, πριν κάνουν το “αγροτικό”. Αυτό προβλέπει ειδικό σχέδιο, που προωθεί η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα της ιατρικής εκπαίδευσης.
Η μονοετής θητεία θα αποκαλείται “Foundation Year” και θα αφορά 6 μήνες σε νοσοκομείο και άλλους τόσους σε κέντρο υγείας. Η σχετική ρύθμιση έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για την είσοδο των νέων πτυχιούχων ιατρών στο “Foundation Year” θα τηρείται «ηλεκτρονική σειρά προτεραιότητας ανάλογα με τις κενές θέσεις». Το σκεπτικό πίσω από τη ρύθμιση είναι ότι η προπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση είναι ελλιπής και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί αυτή δεν αναβαθμίζεται, αλλά προστίθεται ένας επιπλέον χρόνος μεταπτυχιακής εκπαίδευσης;
Φαίνεται ότι κρυφή επιδίωξη των εμπνευστών του μέτρου είναι να στελεχωθούν νοσοκομεία και κέντρα υγείας με νέο ιατρικό αίμα. Το κύριο ζήτημα όμως είναι άλλο: Την ώρα που η κυβέρνηση υποστηρίζει πως σημαντικό πρόβλημα είναι η φυγή νέων Ελλήνων ιατρών στο εξωτερικό, αναρωτιέται κανείς ποια θα είναι η επίδραση του μέτρου; Θα ανακόψει το brain drain;
Αντίστοιχες ρυθμίσεις είχαν σχεδιαστεί και στο παρελθόν, αλλά είχαν εγκαταληφθεί μετά από αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων. ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους παλαιότερα – όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ – και αναμένουμε κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ