Την συμβολή της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου και συγκεκριμένα του εμβολίου της Moderna έναντι του SARS-CoV-2 μελετούν οι επιστήμονες . Επιδίωξη τους είναι να διασταυρώσουν την αποτελσματικότητά της έναντι των μεταλλάξεων.
Όπως γνωρίζουμε μέχρι τώρα, τα επίπεδα των αντισωμάτων που μπορούν να εξουδετερώσουν τον SARS-CoV-2 αρχίζουν να φθίνουν μετά από κάποιες εβδομάδες ή μήνες μετά τη λήψη του εμβολίου. Με αυτή την διαπίστωση οι επιστήμονες συνετιστούν την ενισχυτική δόση προκειμένου να ενδυναμωθεί η προστασία ειδικά ενάντια στα νέα στελέχη. Υπόψη θα πρέπει να ληφθεί ότι ο SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται συν τω χρόνω και οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν να διαφύγουν της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια.
Για να διευκρινιστεί το ζήτημα επιστήμονες ερεύνησαν σε μακάκους την απάντηση στα εμβόλια. Ειδικότερα, μελετήθηκε η αντισωματική απάντηση όταν έλαβαν δόση ενίσχυσης με Moderna ή με μία τροποποιημένη μορφή του εμβολίου για το στέλεχος βήτα. Οι μακάκοι είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna και έξι μήνες μετά μία δόση ενίσχυσης. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα.
Επίσης, οι ερευνητές αξιολόγησαν και τη Β και τη Τ κυτταρική ανοσία. Όσο για το τίτλο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, αυτός αυξήθηκε για όλα τα στελέχη και με τα δύο είδη δόσεων ενίσχυσης.
Εννέα εβδομάδες μετά οι μακάκοι εκτέθηκαν στο στέλεχος βήτα του ιού. Τα επίπεδα του ιού στον πνεύμονα ήταν χαμηλά ή μη ανιχνεύσιμα και πολύ μειωμένα σε ρινικό επίχρισμα.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι δόσεις ενίσχυσης μπορεί να συμβάλλουν και στη μείωση της διασποράς της νόσου. Το ανοσοποιητικό σύστημα προσαρμόζεται με την πάροδο του χρόνου παράγοντας πιο ποιοτικά αντισώματα μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, και οι δόσεις ενίσχυσης περαιτέρω συμβάλλουν σε μία ισχυρή και ανοσία που διαρκεί. Συμπερασματικά, οι επιστήμονες θεωρούν ότι αφενός οι δόσεις ενίσχυσης μειώνουν τη σοβαρή νόσο και το θάνατο ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, και αφετέρου πιθανά και την ήπια νόσο και τη μετάδοση.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ