Σκούρα αναμένεται να τα βρει σύντομα η Αριστοτέλους, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτέλεσμα της καταστρατήγησης της συμφωνίας μεταξύ των δύο, για την πρόσληψη νοσηλευτών στο πλαίσιο του προγράμματος Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», το οποίο χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ.
Καταγγελία που έφθασε στο Virus από την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) αποκαλύπτει πως τουλάχιστον σε ένα νοσοκομείο, αυτό της Ξάνθης, οι νοσηλευτές που προσελήφθησαν για να εργαστούν στην Ψυχιατρική Μονάδα, τελικά απασχολούνται οπουδήποτε αλλού παρά εκεί!
Το “ΨΥΧΑΡΓΩΣ” είναι, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα, «ένα Εθνικό Σχέδιο για την αλλαγή του τρόπου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με μετάθεση του κέντρου βάρους από την παρεχόμενη ασυλικού τύπου περίθαλψη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, στην κοινοτική φροντίδα. Η παροχή υπηρεσιών σε άτομα με ψυχικές διαταραχές εντός της κοινότητας, χωρίς να τους απομακρύνει από το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον και με την ενεργή συμμετοχή της κοινότητας αποτελεί επιδιωκόμενο στόχο».
Στο πλαίσιο ανάπτυξης του προγράμματος αυτού, παράλληλα με τη διαδικασία αποασυλοποίησης των ασθενών και κατάργησης των ψυχιατρικών νοσοκομείων, θα αναπτύσσονταν οι ψυχιατρικές μονάδες στα δημόσια νοσοκομεία.
Το εργασιακό αλαλούμ που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία τα χρόνια της κρίσης είναι γνωστό, αλλά στην περίπτωση των νοσηλευτών που έχουν προσληφθεί στο πλαίσιο του ΨΥΧΑΡΓΩΣ κρύβεται μια επικίνδυνη παγίδα.
Σε μια περίοδο που το Υπουργείο Υγείας αναζητάει έως και το τελευταίο ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ΕΣΥ, η τακτική χρησιμοποιήσης των νοσηλευτών που προσελήφθησαν στο πλαίσιο του ΨΥΧΑΡΓΩΣ σε αλλότρια καθήκοντα δεν αποκλείεται να κοστίσει ακριβά στην Αριστοτέλους.
Και αυτό γιατί η Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., βάσει της οποίας η δαπάνη πρόσληψης των νοσηλευτών για τη στελέχωση των Ψυχιατρικών Μονάδων του ΕΣΥ καλύπτεται από κοινοτικά κονδύλια, διαθέτει μια ασφαλιστική δικλίδα.
Συγκεκριμένα, αν οι νοσηλευτές αυτοί απασχολούνται σε οποιαδήποτε άλλη θέση, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα για τις πληρωμές τους!
Στο Νοσοκομείο της Ξάνθης αυτή η πρακτική συνεχίζεται παρότι το Υπουργείο Υγείας και ο ίδιος ο Αναπληρωτής Υπουργός, Ανδρέας Ξανθός έχουν στείλει επανειλημμένως έγγραφα υπογραμμίζοντας το πρόβλημα.
«Η χώρα πρέπει επιτέλους να επιδείξει τη δέουσα σοβαρότητα στον τομέα της ψυχιατρικής υγείας. Άλλωστε, το πληρώσαμε πρόσφατα και με μια ανθρώπινη ζωή στο Δαφνί και καλό θα ήταν να αναλάβει επιτέλους και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τις ευθύνες που της αναλογούν και να μη μένει μόνο σε διαπιστώσεις και “εντέλλεσθε”», δήλωσε στο Virus ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΟΝΟΠ, Ι. Κάναβος.
Στις επίσημες επιστολές τόσο από την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης όσο και από το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (επισυνάπτονται ολόκληρες) γίνεται λόγος για πληθώρα καταγγελιών για μετακίνηση προσωπικού, που προσελήφθη για το πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ», σε άλλα τμήματα.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στις επιστολές και όπως σημειώνουν και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΟΝΟΠ, πλην της Ξάνθης, όπου έχει διασταυρωθεί η πληροφορία, αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για άλλα νοσοκομεία και οι οποίες μένουν να επιβεβαιωθούν.
Τόσο στην επιστολή της 4ης ΥΠΕ όσο και σε εκείνη του Ανδρέα Ξανθού τονίζεται ότι η απασχόληση των εν λόγω εργαζομένων σε αλλότριες θέσεις «απαγορεύεται λόγω των δεσμεύσεων που προκύπτουν από την κοινοτική χρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».
Ο κ. Ξανθός καλεί διοικήσεις νοσοκομείων και ΥΠΕ να ανακαλέσουν άμεσα ανάλογες μετακινήσεις.
ΕΓΓΡΑΦΟ 1 ΕΓΓΡΑΦΟ2 ΕΓΓΡΑΦΟ3
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ