Μελέτη αναδεικνύει τον ρόλο των Β- και Τ-λεμφοκυττάρων μνήμης, την εμμένουσα μορφή ανοσολογικής μνήμης έναντι του SARS-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό, ακόμα και όταν ο τίτλος των αντισωμάτων παρουσιάζει πτώση. Χάρη σε αυτή πιθανότατα να διασφαλίζεται προστασία έναντι στη σοβαρή νόσο COVID-19 ακόμα και όταν έχουν μειωθεί τα αντισώματα ή προκύπτουν νέα στελέχη του ιού.
Τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσίευσης των Goel και συνεργατών στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Science (Goel et al., Science 374, 1214 (2021)) παρουσιάζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Η εν λόγω μελέτη αφορά την ανοσολογική μνήμη μετά τον εμβολιασμό με mRNA εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2. Οι ερευνητές επιχείρησαν να αξιολογήσουν αφενός την παρουσία αντισωμάτων έναντι αντιγόνων του ιού και αφετέρου την ανοσία μνήμης Β- και Τ-λεμφοκυττάρων σε 61 άτομα που εμβολιάστηκαν για χρονικό διάστημα έως 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό. Από τον πληθυσμό της μελέτης 16 από τα 61 άτομα είχαν προηγουμένως νοσήσει από COVID-19.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ