Οι προσεχείς μήνες, Ιανουάριος και Φεβρουάριος, ίσως είναι οι δυσκολότεροι μήνες της πανδημίας, πριν την μετατροπή της σε ενδημική λοίμωξη, προειδοποιεί ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης. Ο καθηγητής κάνει λόγο για επιθετική μετάδοση, επισημαίνοντας ότι η ήπια λοίμωξη δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμη.
Σε ανάρτησή του στα social media, ο κ. Γραβάνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους προσεχείς μήνες με βάση τα εξής δεδομένα:
1) τα αρχικά εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι τα mRNA εμβόλια μετά την τρίτη αναμνηστική δόση αναπτύσσουν ισχυρότατη χυμική ανοσία (αντισώματα) σε ποσότητα και πολυκλωνικοτητα που μάλλον θα καλύπτουν αποτελεσματικά την βαριά λοίμωξη (νοσηλεία στο νοσοκομείο και ΜΕΘ). Η κυτταρική ανοσία (κυτταροτοξικα λεμφοκύτταρα) που επίσης επάγει η τρίτη δόση θα βοηθήσει πολύ.
2) οι μάσκες ΚΝ95 και μόνο, ελαττώνουν την μετάδοση σε συνωστισμό πολύ αποτελεσματικά (κάτω του 1-2%).
Κατόπιν αυτών, ο καθηγητής συνιστά άμεσο υποχρεωτικό εμβολιασμό με την τρίτη δόση και υποχρεωτικό εμβολισμό των νοσησάντων και των ανεμβολίαστων από την ηλικία των 18 ετών. Βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στον μαζικό εμβολιασμό των παιδιών 5-17 ετών, σύμφωνα με τον ίδιο. Επίσης, ο κ. Γραβάνης υποστηρίζει πως είναι αναγκαία η υποχρεωτική χρήση μάσκας ΚΝ95 από όλους (ανεμβολιαστους και εμβολιασμενους) σε συνωστισμό, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Σε έντονο ύφος ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι «διαφαίνεται κατακλυσμιαίο κύμα». Μάλιστα ο κ. Γραβάνης εκπέμπει σήμα κινδύνου εξαιτίας της ισχυρής πιθανότητας μόλυνσης σχεδόν όλων των ανεμβολιαστων, των μερικώς εμβολιασμένων (5-6 μήνες μετά την 2η δόση) και των ήδη νοσησαντων δίχως εμβολιασμό. Σε έγκαιρη θωράκιση καλεί τους πολίτες ο κ. Γραβάνης πριν φθάσει το παλιρροιακό κύμα του στελέχους όμικρον, σχολιάζοντας ότι «τον Ιανουάριο όλοι θα τρέχουν για εμβολιασμό αλλά θα είναι αργά γιατί η ανοσία θα χρειάζεται κάποιες βδομάδες να επιτευχθεί».
Δίνοντας διευκρινίσεις στους ακόλουθούς του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Γραβάνης εξηγεί για τις μεταλλάξεις πως «ο κορωνοϊός πιέζεται και συσσωρεύει μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία συνδέεται στα κύτταρα μας και μας μολύνει. Ο λόγος που το κάνει είναι να ξεπεράσει τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της ιικής πρωτεΐνης-ακιδας που αναπτύσσονται μετά την λοίμωξη με τον ιό αλλά και τα εμβόλια που χρησιμοποιούν ως αντίγονο την συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Όμως, στην προσπάθεια του να ξεπεράσει τα αντισώματα μας, αλλάζοντας συνεχώς την πρωτεΐνη του ακίδα κινδυνεύει να ελαττώσει και την ικανότητα της να συνδέεται στα κύτταρα μας και να τα μολύνει. Η βιολογική αυτή ισορροπία είναι ρευστή και χρονικά απροσδιόριστη».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ