Αισιοδοξία αποπνέουν τα στοιχεία για τις νοσηλείες και τους θανάτους στη Νότια Αφρική εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον. Ωστόσο, η μεταδοτικότητα παραμένει υψηλή καταγράφοντας 20.000 φορείς την προηγούμενη εβδομάδα, έναντι των 4.400 κρουσμάτων με τη μετάλλαξη δέλτα. Ραγδαία εξάπλωση του νέου στελέχους διαπιστώνεται και στη Βρετανία.
Από τα δεδομένα προκύπτει πως το νέο κύμα κορυφώνεται. Μόλις το 1,7% των νέων κρουσμάτων COVID-19 της δεύτερης εβδομάδας στο τέταρτο κύμα χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ την αντίστοιχη εβδομάδα του τρίτου κύματος με το στέλεχος δέλτα το ποσοστό ήταν στο 19%, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Νότιας Αφρικής Joe Phaahla. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα.
«Τσουνάμι» κρουσμάτων με περισσότερα από 20.000 ανά ημέρα διαπιστώνεται στη Νότια Αφρική, συγκριτικά με 4.400 στο τρίτο κύμα της μετάλλαξης δέλτα. Μεγάλη μετάδοση παρατηρείται και στη Βρετανία, στο οποίο έχει εξαπλωθεί το νέο στέλεχος. Όμως εκεί σημειώθηκαν ήδη επτά θάνατοι, προκαλώντας ανησυχία όπως μεταδίδει το Forbes. Σύμφωνα με την ίδια πηγή στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν 24.968 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής όμικρον έως τις 6 μ.μ. της 17ης Δεκεμβρίου, δηλαδή μια προσθήκη κατά 10.059 κρούσματα σε σχέση με την έκθεση της προηγούμενης ημέρας!
Άξιο λόγου είναι πως η Νότια Αφρική, θεωρείται μεν «προάγγελος» για το τι πρόκειται να συμβεί στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ο νεότερος πληθυσμός της μπορεί να εξηγήσει μία διαφορετική εικόνα του νέου στελέχους σε άλλες χώρες. Ειδικότερα, στη Νότια Αφρική το 70% με 80% των πολιτών έχουν ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης COVID-19, δηλαδή έχουν κάποιο ποσοστό προστασίας. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου 7600 άτομα στα νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής, περίπου το 40% από το ζενίθ των νοσηλειών στο δεύτερο και το τρίτο κύμα.
Ο αριθμός των επιπρόσθετων θανάτων, δηλαδή οι επιπλέον θάνατοι σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα των προηγούμενων ετών υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτών είναι μικρότερος από 2000 την εβδομάδα, δηλαδή στο ένα όγδοο από το ανώτατο στο προηγούμενο κύμα. Πάνω από το 90% των νεκρών αφορά άτομα μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα. Αξιοσημείωτο είναι πως ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου είναι σημαντικά μικρότερος. Κάποιοι νοσούντες νοσηλεύονται και με ηπιότερα συμπτώματα κυρίως γιατί είναι εφικτή η νοσηλεία τους για παρακολούθηση, λόγω παραγόντων κινδύνου.
Άξια αναφοράς είναι ότι η ανάρρωση των ασθενών στη Νότια Αφρική φαίνεται να επέρχεται συντομότερα σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα, είτε τα κρούσματα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είτε κατ’οίκον, όπως μεταδίδει ο Guardian. Στη Νότια Αφρική ενδεχομένως να υπάρχει επαρκής ανοσία λόγω του μεγάλου κύματος Δέλτα, εκτιμά ο Lance Turtle , ανώτερος κλινικός ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Λίβερπουλ, σχολιάζοντας ότι στη Βρετανία αυτή έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται οπότε είναι πιθανά σοβαρά κρούσματα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ