Σε επαγρύπνιση βρίσκεται η χώρα για την παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με τις επαφές τους τις γιορτές και να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Η Επιτροπή των Ειδικών θα συνεδριάσει αύριο.
Για δυναμική κατάσταση έκανε λόγο ο καθηγητής, μιλώντας σε εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με τη συμμετοχή πολλών καθηγητών και του προέδρου του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμος Σιάσος, σημείωσε ότι η σχολή θα συνεχίσει τις ενημερωτικές διαλέξεις ανοιχτές στο κοινό μέσω socialmedia.
Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, Στυλιανός Λουκίδης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Γεωργία Βρυώνη, η διευθυντρια ΜΕΘ «Σωτηρία» Αντωνία Κουτσούκου και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Παγώνα Λάγιου.
Προς το παρόν, ο κ. Τσιόδρας άφησε να εννοηθεί ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα. Ωστόσο, ο καθηγητής τόνισε πως το ποσοστό εκείνων που επαναμολύνονται με την παραλλαγή Όμικρον φθάνει στο 8% με 9%, ενώ αντίστοιχα με την παραλλαγή Δέλτα έφθανε μόλις στο 1%. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρατηρείται πως διπλασιάζονται τα κρούσματα με το νέο στέλεχος κάθε τρεις ημέρες, ενώ με τη παραλλαγή Δέλτα αυτό συνέβαινε κάθε 15 ημέρες.
Αναφορικά με την διασπορά της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα ο κ. Ζαούτης ενημέρωσε ότι έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα 26 κρούσματα, κυρίως σε Κρήτη και Λακωνία και κάποια διάσπαρτα στην Αττική. Μάλιστα, ορισμένα εξ αυτών δεν σχετίζονται με ταξίδι, γεγονός που σημαίνει πλέον με την ευρύτερη κυκλοφορία της παραλλαγής στην χώρα μας. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα, ενώ στο μέλλον εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει αυξημένο testing και ανίχνευση. Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης οι ειδικοί διαβεβαίωσαν ότι τα διαθέσιμα rapid test επαρκούν για τον εντοπισμό της παραλλαγής όμικρον. Τόσο τα PCR όσο και Rapid tests μπορούν να εντοπίσουν τη νέα παραλλαγή, ενώ ήδη τα περισσότερα κρούσματα στην χώρα μας εντοπίστηκαν με τα rapid tests και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν με μοριακό έλεγχο.
Για όσους νοσούν στο σπίτι, ο κ. Σύψας και η κ.Κουτσούκου κάλεσαν να μην λαμβάνουν φάρμακα που δεν χρειάζονται, ούτε αντιβιώσεις, ούτε βιταμίνες, ούτε αντιπηκτικά. Το μόνο που ίσως χρειάζονται είναι αντιπυρετικά και καλή ενυδάτωση. Θα πρέπει όλοι να έχουν στο σπίτι ένα οξύμετρο και ένα θερμόμετρο. Εάν ο κορεσμός του οξυγόνου πέσει κάτω από το 94% και ο υψηλός πυρετός επιμένει για πέμπτη ημέρα τότε θα πρέπει να απευθυνθούν σε νοσοκομείο. Πολλοί νοσούντες φθάνουν καθυστερημένα, έχοντας λάβει πολλά άχρηστα φάρμακα (αντιβιώσεις, ασπιρίνες κ.ά.), τα οποία όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτιμάται πως ο εμβολιασμός έχει σώσει 750.000 ζωές σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ο καθηγητής διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν δεδομένα ότι η τρίτη δόση καλύπτει έναντι της παραλλαγής Όμικρον. Σχετικά με τη λήψη της ενισχυτικής δόσης, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι την έχουν λάβει το 50% των δικαιούχων και το 23% έχει προγραμματίσει ραντεβού, άρα ποσοστό 27% που δικαιούνται τη τρίτη δόση δεν θα την κάνει ή δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Η καθηγήτρια κάλεσε να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό. Αναφορικά με τον εμβολιασμό των εφήβων ο κ. Ζαούτης σημείωσε ότι κατά το 2021 οκτώ έφηβοι χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω covid-19. Όλοι ήταν ανεμβολίαστοι και κανένας εμβολιασμένος έφηβος 13-17 ετών δεν χρειάστηκε νοσηλεία.
Ο κ. Σύψας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν καλά και άσχημα νέα σε ότι αφορά τα νέα φάρμακα για την covid-19. Οι μελέτες δείχνουν ελπιδοφόρες για το φάρμακο της MSD και το χάπι της Pfizer, ενώ από τα επτά διαθέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα, τα έξι δεν είναι αποτελεσματικά στην παραλλαγή όμικρον.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ