Βραχεία θα είναι η επίδραση του κύματος της παραλλαγής της Όμικρον, όπως εκτιμά ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα που προέρχονται από τη Νότιο Αφρική, οι επιπτώσεις της νέας παραλλαγής δεν θα μας ταλαιπωρήσουν για καιρό, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. «Το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα δούμε την αποκλιμάκωση εντός του Ιανουαρίου. Το δεύτερο σενάριο, που έχει μια μικρότερη πιθανότητα, είναι αποκλιμάκωση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Με βάση τα παραπάνω, πιστεύω ότι θα φθίνει σύντομα τόνισε ο επίκουρος καθηγητής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».
Σε σκέψη βάζει τις υγειονομικές αρχές ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί κατά τις εορτές καθώς είναι πιθανό να αυξήσουν τις ροές ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία. Σε επιφυλακή βρίσκονται, εφόσον υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ να ληφθούν μέτρα.
Ο καθηγητής παρότρυνε άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα να μην έρθουν σε επαφή για τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους. Όσοι είναι αναγκασμένοι θα πρέπει να υποβληθούν νωρίτερα self-test και να φορούν μάσκες. Μικρότερο κίνδυνο αντιμετωπίσουν οι εμβολιασμένοι. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφευχθεί η μετάδοση σε άτομα ηλικίας των 60 ετών άνω, αλλά και από τους ανεμβολίαστους.
Με τα υπάρχοντα δεδομένα εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει μεγάλο όφελος από την παραμονή κλειστών των σχολείων για μια εβδομάδα. Αντίθετα υπολογίζεται ότι θα προκληθεί μεγάλο στρες σε όλη την κοινωνία. Με δεδομένο ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική εκτιμάται ότι θα υπάρξει διασπορά στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Όσο για την χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου εξετάζεται για τις ευπαθείς ομάδες και ανοσοκατασταλμένους. Ο επίκουρος καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι αναγκαίες επιπλέον δόσεις, εξέλιξη που θα εξαρτηθεί από τη δυναμική της πανδημίας.
Σχετικά με τη πορεία της πανδημίας κατά το 2022, ο κ. Μαγιορκίνης εκτιμά ότι φέτος θα έχουμε ένα καλύτερο Πάσχα και καλοκαίρι. Ωστόσο, ο ίδιος δεν μπορεί να διαβεβαίωση με σιγουριά για αυτή την εξέλιξη εφόσον προκύψει νέα παραλλαγή πιο μεταδοτική και πιο παθογόνος, αντίστοιχη της παραλλαγής Δέλτα. Ο ίδιος, όμως, εκτιμά πως είναι εξαιρετικά μικρή αυτή η πιθανότητα. Σε μια κακή έκβαση «όπλα» μας θα αποτελέσουν φάρμακα από το στόμα, τα οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ