Αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 διατρέχουν οι έγκυες γυναίκες σε σχέση με τις γυναίκες που δεν κυοφορούν. Μάλιστα, μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως σε περίπτωση νόσησης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πρόωρο τοκετό και προ-εκλαμψία. Πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση δείχνει επίδραση στο ανοσολογικό σύστημα του νεογνού.
Οι επιστήμονες διερευνούν για την παθοφυσιολογία της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με στόχο να εξευρεθεί μια καλύτερη αντιμετώπιση και θεραπευτική προσέγγιση των εγκύων με COVID-19. Τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσίευσης των ValeriaGarcia-Floresκαι συνεργατών στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications (https://doi.org/10.1038/s41467-021-27745-z) συνοψίζουν οι ιατροί της Α’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Δασκαλάκης και Μαριάννα Θεοδωρά, καθώς και οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Στο πλαίσιο διερεύνησης οι επιστήμονες αξιολογήσαν τα δεδομένα από 23 εγκύους, από τις οποίες οι 12 ήταν θετικές για τον SARS-CoV-2. Ανάμεσα σε αυτές, οι 8 ήταν ασυμπτωματικές, μία είχε ήπια συμπτώματα και τρεις είχαν σοβαρή νόσο COVID-19. Αφού οι γυναίκες αυτές γέννησαν οι επιστήμονες εξέτασαν την ανοσολογική απόκριση των ίδιων και των νεογέννητων, μελετώντας δείγματα αίματος.
Οι επιστήμονες εντόπισαν φλεγμονώδεις ανοσολογικές αποκρίσεις τόσο στις μητέρες, όσο και στα νεογέννητα και σε πλακουντιακό ιστό. Αναλυτικά , σε έγκυες που είχαν μολυνθεί βρέθηκαν μειωμένοι τίτλοι Τ-λεμφοκυττάρων, που συμμετέχουν στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού έναντι των ιών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανέπτυξαν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ανεξάρτητα από την παρουσία συμπτωμάτων. Σε μερικές από αυτές ανιχνεύτηκαν αντισώματα και στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα.
Ακόμη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών στο αίμα (ιντερλευκίνη 8, ιντερλευκίνη 15, ιντερλευκίνη 10) ανεξάρτητα από την παρουσία συμπτωμάτων COVID-19. Επίσης, τα νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες με COVID-19 είχαν αυξημένους δείκτες φλεγμονωδών κυτοκινών (ιντερλευκίνη 8) ανεξάρτητα από την παρουσία συμπτωμάτων στις μητέρες και παρόλο που τα νεογνά δεν είχαν διαγνωσθεί με COVID-19.
Όσο για τους πλακούντες των μητέρων με COVID-19 βρέθηκαν διαταραγμένοι τίτλοι ανοσολογικών κυττάρων παρόλο που δεν ανιχνεύτηκε ο SARS-CoV-2 στον πλακούντα. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι το ανοσολογικό σύστημα των νεογνών επηρεάζεται από τη λοίμωξη στη μητέρα ακόμα και αν ο SARS-CoV-2 δεν ανιχνεύεται στον πλακούντα. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι επιπτώσεις της φλεγμονής στο έμβρυο χρήζουν περαιτέρω μελέτη σε βάθος χρόνου.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ