Κλειδί για την μακροζωία μπορεί να αποτελέσει ο αθλητισμός, σύμφωνα με νέα έρευνα του Compare The Market. Οι μπασκετμπολίστες για παράδειγμα παρατείνουν την ζωή τους κατά πέντε έτη.
Με βάση το μέσο προσδόκιμο ζωής κάθε αθλητή και με τον παγκόσμιο μέσο όρο, παρατηρήθηκε ότι οι αθλητές ζουν κατά μέσο όρο από 70 έως 80 έτη. Τα σκήπτρα της μακροζωίας κρατούν οι αθλητές του τένις, ενώ τον χαμηλότερο μέσο όρο έχουν οι μποξέρ στα 67,7 έτη.
Το τένις μπορεί να είναι ένα άθλημα χωρίς επαφή, αλλά οι παίκτες υφίστανται ιστορικά λιγότερους τραυματισμούς. Στην πραγματικότητα, επειδή το άθλημα έχει χαμηλό αντίκτυπο σε βλάβες και βελτιώνει την καρδιοφυσική κατάσταση, ο αθλητής μπορεί να παίζει για μια ζωή. Συνεπώς το συγκεκριμένο άθλημα είναι πιθανό να προάγει τη μακροζωία.
Αντίθετα, η πυγμαχία είναι το μόνο άθλημα στη λίστα της Compare The Market που έχει μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Εκαιτμάται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι ο κύριος στόχος είναι να προκαλέσει σωματική βλάβη στον αντίπαλο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συσσώρευση των χτυπημάτων στο κεφάλι με την πάροδο του χρόνου έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο σώμα και μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής. Μάλιστα, αυτό υποστήριξε ο καθηγητής Alan Pearce, ένας νευροεπιστήμονας με πάνω από 20 χρόνια εμπειρία, Διευθυντής των NeuroSports Labs και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο La Trobe, τονίζοντας τους τραυματισμούς στο κεφάλι. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια επίδραση της συσσώρευσης πολλαπλών σωματικών βλαβών.«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι συνδέονται με γνωστική εξασθένηση, πρώιμη άνοια και επομένως συμβάλλουν στη μείωση του προσδόκιμου ζωής».
Λόγω της σημαντικής διαφοράς μεταξύ της πυγμαχίας και άλλων αθλημάτων, ερευνήθηκε η αιτία θανάτου κάθε αθλητή. Για τους αθλητές για τους οποίους η αιτία θανάτου ήταν δημόσια διαθέσιμη, διαπιστώθηκε ότι οι πυγμάχοι (ιδιαίτερα) υπέφεραν από πιθανές αιτίες θανάτου που σχετίζονται με τραύμα στο κεφάλι περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο άθλημα, με τους Αμερικανούς ποδοσφαιριστές να βρίσκονται πολύ πίσω.
Ωστόσο ακόμη και σε αυτά τα αθλήματα με επιπτώσεις, δίνεται προβάδισμα στο όφελος για τη σωματική μας υγεία, με προσπάθεια ελέγχου για τα στοιχεία κινδύνου. «Εφόσον οι ενήλικες που παίζουν αυτά τα αθλήματα κατανοούν τους κινδύνους και δεν υποβαθμίζονται, τότε θα πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτά τα αθλήματα να συνεχιστούν» εξηγείο ο καθηγητής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη δεν συμπεριέλαβε νέα και αναδυόμενα αθλήματα όπως το parkour και το skateboarding.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ