Τη δυνατότητα κίνησης των κάτω άκρων ανέκτησαν ασθενείς με πλήρη βλάβη νωτιαίου μυελού μέσω της εμφύτευσης ειδικής συσκευής, ηλεκτρικής διέγερσης και χρήσης τεχνητής νοημοσύνης. Οι ασθενείς μπόρεσαν να κινηθούν από την πρώτη ημέρα της εγχείρησης.
Τρία περιστατικά ασθενών καταγράφηκαν με εξαιρετικά ενθαρρυντικά στοιχεία, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε άρθρο από την ομάδα του καθηγητή Courtine (doi: 10.1038/s41591-021-01663-5). Στο περιοδικό Nature Medicine δημοσιεύτηκαν πρόσφατα τα πρώτα αποτελέσματα μίας συνεχιζόμενης κλινικής μελέτης (NCT02936453) που διεξάγεται στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης υπό την καθοδήγηση του Νευροεπιστήμονα Grégoire Courtine. Το άρθρο αυτό σχολιάζουν ο καθηγητής Νευρολογίας Γεώργιος Τσιβγούλης, Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ και η νευρολόγος, Λίνα Παλαιοδήμου.
Σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα μίας ειδικής συσκευής, η οποία εμφυτεύεται ενδορραχιαία σε ασθενείς με διατομή του νωτιαίου μυελού στο κατώτερο θωρακικό ή οσφυϊκό επίπεδο. Η συσκευή δημιουργήθηκε με βάση προηγούμενη κατασκευή και αποτελεσματική χρήση ανάλογων συσκευών ηλεκτρικού ερεθισμού, που στοχεύουν τις οπίσθιες ρίζες του νωτιαίου μυελού για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Η νέα συσκευή απαιτεί την επανατοποθέτηση των ηλεκτροδίων νευροχειρουργικά (υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας Νευροχειρουργικής Jocelyne Bloch), μετά από αναλυτικό ψηφιακό σχεδιασμό. Επιδίωξη είναι η ηλεκτρική διέγερση των νευρώνων κάτωθι της βλάβης και η επίτευξη κίνησης στα κάτω άκρα, η οποία μάλιστα είναι κατευθυνόμενη από τον ασθενή.
Άξιο λόγου είναι πως η συσκευή ελέγχεται ηλεκτρονικά (μέσω τάμπλετ). Χάρη στη τεχνολογία οι ασθενείς πέτυχαν όχι μόνο τον βηματισμό, μπόρεσαν να κάνουν ακόμη και ποδηλασία, κολύμβηση ή κωπηλασία μέσω της χρήσης ειδικών αλγορίθμων, προγραμματισμένων εκ των προτέρων για αυτές τις κινήσεις. Οι ερευνητές συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων για την ολοκλήρωση της κλινικής μελέτης. Από τα υφιστάμενα δεδομένα παρότι πρώιμα, αποπνέεται αισιοδοξία για την εξέλιξη και αποκατάσταση της κινητικότητας ασθενών με διατομή του νωτιαίου μυελού.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ