Την συνταγογράφηση όλων των φαρμάκων από τον γιατρό επαναφέρει ως πάγιο αίτημα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Στόχος είναι η προφύλαξη του γενικού πληθυσμού από τους κινδύνους της πολυφαρμακίας.
Ο ΠΙΣ υποστηρίζει ότι η πανδημία κατέδειξε την αναγκαιότητα συνταγογράφησης. Ο σύλλογος υπενθυμίζει τις συνέπειες από την κακή χρήση των σκευασμάτων. Σημειώνεται ότι σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2021 ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας είχε τονίσει ότι κατά τον χειρισμό ασθενών με Covid-19 στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα είχε γίνει άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών και μεγάλων δόσεων κορτικοειδών.
Η πολυφαρμακία διαπιστώνεται σε φάρμακα καρδιαγγειακού, υπνωτικά, ψυχότροπα, φάρμακα του αναπνευστικού και παλαιότερα σε αντιβιοτικά για ιογενείς λοιμώξεις. Το φαινόμενο απλώνεται και στα μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που χορηγούνται κατά κόρον ως αναλγητικά αντιπυρετικά και για μυοσκελετικές παθήσεις. Αυτή εμφανίζεται εντονότερα σε μεγάλες ηλικίες, ψυχιατρικούς ασθενείς ή ασθενείς με συνυπάρχουσες παθήσεις.
Στην ανακοίνωσή του ΠΙΣ υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ηγήθηκε της προσπάθειας των αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγογράφηση οδηγώντας σε μείωση κατανάλωσης των σκευασμάτων αυτών κατά περίπου 20%. Η μείωση της χρήσης τους «αποδεικνύει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αντιβιοτικά δεν ήταν απαραίτητα» τονίζεται από τον ΠΙΣ. Το ευρωπαϊκό παράδειγμα ζητά η χώρα μας να ακολουθήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, προκειμένου να συνταγογραφούνται ανεξαιρέτως όλα τα φάρμακα.
Συνεπώς, ο ΠΙΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πολυφαρμακία που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας εξαιτίας της ανορθολογικής χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή. Μάλιστα, ο σύλλογος κάνει λόγο για «ένα άκρως επικίνδυνο φαινόμενο ειδικά για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι εμφανίζονται σύμφωνα με την Eurostat να κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή».
Για να «σφυρηλατήσει» το επιχείρημά του ο ΠΙΣ επικαλείται τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν το 30% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή. Ενδεχομένως, η αφειδώς χρήση φαρμάκων στην Ελλάδας φέρνει την χώρα ανάμεσα σε εκείνες με τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν ιδιωτικές φαρμακευτικές δαπάνες ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο ΠΙΣ ζητά να παρέμβει και να θεσμοθετήσει το συντομότερο δυνατόν την εκ νέου την υποχρεωτικότητα συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων, όπως ισχύει στον αναπτυγμένο κόσμο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ