Η μέτρια σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θνητότητας σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη. Πρώτη φορά μελέτη αξιολογεί άμεσα τη σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων.
Με δεδομένο ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία, σημειώθηκε σημαντική πτώση της σωματικής δραστηριότητας, ερευνητές προχώρησαν στη μελέτη με τίτλο «Μικρά βήματα, ισχυρή ασπίδα». Συγκεκριμένα, εκπονήθηκε από την Vitality σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Witwatersrand και Western Ontario, η οποία απέδειξε ότι οποιαδήποτε μορφή τακτικής σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και λιγότερο από δυόμισι ώρες την εβδομάδα, μπορεί να προστατεύσει από σοβαρές επιπτώσεις του COVID-19. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine. Τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής συνοψίζουν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής τους Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Αναστάσιος Φιλίππου (Αναπληρωτής Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας-Φυσιολογία της Άσκησης), Παναγιώτης Χαλβατσιώτης (Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Διαβήτης και Μεταβολισμός) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).
O πληθυσμός της μελέτης ήταν 65.361 άτομα από τη Νότια Αφρική που είχαν νοσήσει με COVID-19 από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιούνιο 2021. Οι ερευνητές αξιολόγησαν διαθέσιμα δεδομένα των συμμετεχόντων σχετικά με την σωματικής τους δραστηριότητα κατά τα δυο έτη πριν από το πρώτο lockdown της χώρας, δηλαδή τον Μάρτιο 2020. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία αντλήθηκαν από έξυπνες συσκευές, όπως είναι κινητά ή ρολόγια, καθώς και από συγκεκριμένες πληροφορίες γυμναστηρίων ή ασφαλιστηρίων. Από τις καταγραφές προέκυψε ότι εξ αυτών:
- 20,4% είχε χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα (0 – 59 λεπτά),
- 34,5% μέτρια επίπεδα (60 – 149 λεπτά) και
- 45,1% σευψηλά επίπεδα (150 λεπτά ή περισσότερο).
Από τον συνολικό πληθυσμό της μελέτης 11,1% των συμμετεχόντων νοσηλεύτηκαν λόγω COVID-19, 2,4% εισήχθησαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, 1,3% χρειάστηκαν αερισμό και 1,6% απεβίωσαν.
Στατιστικές αναλύσεις, προσαρμοσμένες για δημογραφικούς και άλλους παράγοντες κινδύνου, κατέδειξαν ότι με τη μόλυνση από COVID-19 τα άτομα με υψηλή έναντι χαμηλής φυσικής δραστηριότητας παρουσίασαν:
- 34% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας
- 41% χαμηλότερο κίνδυνο για εισαγωγή στη ΜΕΘ
- 45% χαμηλότερο κίνδυνο απαίτησης αερισμού και
- 42% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Οφέλη εξασφαλίζει και η μέτρια σωματική άσκηση, κάτω από τις συνιστώμενες διεθνείς οδηγίες για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, συσχετίστηκε με σημαντικά οφέλη. Η έρευα έδειξε :
- 13% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας,
- 20% χαμηλότερο κίνδυνο για εισαγωγή στη ΜΕΘ,
- 27% χαμηλότερο κίνδυνο απαίτησης αερισμού
- και 21% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτο.
Συνεπώς οι ιατρικές συστάσεις θα πρέπει να ενθαρρύνουν την σωματική άσκηση. Ακόμη θα πρέπει να υιοθετείται και για την μείωση των μεταβολικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Υπενθυμίζεται ότι η τακτική άσκηση ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα:
- μειώνοντας τις φλεγμονές,
- κινητοποιώντας τα λευκά αιμοσφαίρια για την καταπολέμηση των λοιμώξεων,
- ενισχύοντας την ικανότητα του οργανισμού να αναγνωρίζει τους επιβλαβείς παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες και,
- ανακουφίζοντας από το ψυχολογικό στρες.