Αναγκαίος είναι ο τακτικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πρόκειται για τον δεύτερο πιο συχνά διαγνωσμένο καρκίνο στους άνδρες και την πέμπτη πιο συχνή αιτία θανάτου που σχετίζεται με κακοήθεια στους άνδρες παγκοσμίως.
Σε ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποίηση η Bayer Ελλάς τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου με την επιστημονική κοινότητα τα τεκταινόμεναα και οι θεραπευτικές προοπτικές για τον κακρίνο του προστάτη.«Ο τακτικός έλεγχος του προστάτη είναι απαραίτητος για όλους τους άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών, αφού η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να καθορίσει την πορεία και εξέλιξη της νόσου» εξηγεί ο καθηγητής Ουρολογίας Αθανάσιος Παπατσώρης στην B’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, του Γενικού Νοσοσκομείου «Σισμανόγλειο».
Ειδικότερα, ο μη μεταστατικός, ευνουχοάντοχος καρκίνος του προστάτη (μμΕΚΠ συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενώ τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό του ασθενούς μειώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σύμφωνα με τον καθηγητή. «Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμάται ότι πάνω από 67.000 άνδρες πάσχουν από ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη» υπογράμμισε στα λεγόμενά του ο κ. Παπατσώρης. «Για τους ασθενείς αυτούς, οι οποίοι συνήθως έχουν ασυμπτωματική νόσο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που να καθυστερούν την εμφάνιση μεταστάσεων και να εμφανίζουν δυνητικά, λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες».
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς με μμΕΚΠ συνεχίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως περιγράφει ο καθηγητής Θεραπευτικής-Παθολογίας-Ογκολογίας Αριστοτέλης Μπάμιας, Διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, στο νοσοκομείο «Αττικόν». Για την διασφάλιση μιας τέτοιας προοπτικής χρειάζονται στην ιατρική «φαρέτρα» τέτοιες «επιλογές θεραπείας που καθυστερούν την πρόοδο της νόσου τους, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιβαρυντικές παρενέργειες της θεραπείας. Έτσι, μπορούν να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους με ελάχιστες διαταραχές», σημειώνει ο ίδιος. Βήματα έχουν γίνει με νέες θεραπευτικές επιλογές στον τομέα του καρκίνου του προστάτη, αλλά «τα κενά εξακολουθούν να υπάρχουν, ιδιαίτερα στην περίπτωση αποτελεσματικών θεραπειών που έχουν ταυτόχρονα ένα προφίλ ασφαλείας που δεν επιφέρει πρόσθετο φορτίο στη ζωή των ασθενών» διευκρίνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπάμιας.
Εκτιμάται ότι περίπου 20 εκατομμύρια ασθενείς να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο παγκοσμίως το 2020, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% τα επόμενα 10 χρόνια. Με στόχευση την αντιμετώπιση η στρατηγική προσέγγιση της Bayer στην ογκολογία δίνει έμφφαση στις περιοχές με τις υψηλότερες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, όπως είναι ο μμΕΚΠ. Για την πολιτική αυτή ο διευθυντής του Τμήματος Ογκολογίας της Bayer Ελλάς, Θοδωρής Τσιχριτζής, αναφέρει ότι «η Καινοτομία βρίσκεται στο DNA της Bayer και η στρατηγική μας εστίαση στην Ογκολογία βασίζεται σε επιστημονικές πλατφόρμες, που μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε τομείς όπου μπορούμε να κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνητικά διαφορά για τους ασθενείς με καρκίνο. Με σημαντικές επενδύσεις στο τρέχον χαρτοφυλάκιό μας καθώς και σε έρευνα και ανάπτυξη, δίνουμε προτεραιότητα σε στόχους και οδούς που μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο καρκίνος».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ