Έρημο από προσωπικό και αναλώσιμα είναι το ΠΕΔΥ Καλαμάτας – πρώην πολυιατρείο ΙΚΑ – με τους ασφαλισμένους να ποδοπατιόνται στα πρωινά ραντεβού του νοσοκομείου, περιμένοντας ακόμη και μήνες για μια απλή εξέταση.
Πριν από 1 χρόνο η δομή είχε 58 γιατρούς και εξυπηρετούσε καθημερινά περί τους 1.300-1.400 ασφαλισμένους. Μετά τη διαθεσιμότητα, από τις 16 ειδικότητες που υπήρχαν έμειναν μόλις 7: 2 ορθοπεδικοί, 2 χειρουργοί, 3 παθολόγοι, 1ας ουρολόγος, 1ας γυναικολόγος και 1ας παιδίατρος. Σε αυτούς, τον περασμένο Δεκέμβριο προστέθηκαν και 2 επικουρικοί γιατροί, προκειμένου να επαναλειτουργήσει στοιχειωδώς το Μικροβιολογικό εργαστήριο.
Ο Γιώργος Λαφαζάνος, απολυμένος πνευμονολόγος του πρώην ΙΚΑ Καλαμάτας και νυν συμβεβλημένος γιατρός στον ΕΟΠΥΥ, λέει στο Virus:
«Υπηρετούσαμε 58 γιατροί μέχρι και το Φεβρουάριο του 2014, που μπήκαμε σε διαθεσιμότητα και απολυθήκαμε. Τώρα υπηρετούν 18. Λείπουν βασικές ειδικότητες από το ΠΕΔΥ Καλαμάτας. Δεν υπάρχει νευρολόγος, καρδιολόγος, πνευμονολόγος, ενδοκρινολόγος, κυτταρολόγος, αιματολόγος, γαστρεντερολόγος, ΩΡΛ, οφθαλμίατρος, ακτινολόγος, μικροβιολόγος. Δηλαδή, οι 10 πιο βασικές ειδικότητες είναι ανύπαρκτες».
Η πλήρης ερήμωση που υφίσταται η δομή του ΠΕΔΥ στην Καλαμάτα αντανακλάται και στην κατάσταση των εργαστηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από 1,5 έτος εκτελούνταν 1.700 μετρήσεις οστικής πυκνότητας, ενώ σήμερα καμία αφού το Ακτινολογικό έχει κλείσει.
«Το Ακτινολογικό δεν λειτουργεί, ενώ στο Μικροβιολογικό μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ήρθαν 2 επικουρικοί γιατροί για 1 χρόνο. Για καιρό καθόντουσαν γιατί δεν υπήρχαν καν υλικά για να δουλέψουν, ενώ τώρα το Μικροβιολογικό λειτουργεί μερικώς» αναφέρει ο κ. Λαφαζάνος.
Οι 65.000 ασφαλισμένοι της επαρχίας Καλαμάτας για να εξυπηρετηθούν πάνε αναγκαστικά στο νοσοκομείο της πόλης, που απέχει από το κέντρο 10 χλμ. Εκεί υπάρχει ένας τεράστιος συνωστισμός, αφού πάνε και από τα χωριά, καθώς το κοντινότερο αγροτικό ιατρείο απέχει 15 χλμ., ενώ το κέντρο υγείας Μεσσήνης είναι στα 12 χλμ.
«Τα ραντεβού αργούν πολύ, ενώ για κάποιες ειδικότητες κάνουν ακόμη και μήνες», λέει ο κ. Λαφαζάνος, καθώς οι συμβεβλημένοι είναι λίγοι κι αφορούν μόνο κάποιες ειδικότητες, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην εξυπηρετείται.
«Πρέπει να υπάρξει μια σοβαρότητα στην ΠΦΥ, που δεν την βλέπουμε» καταλήγει το κ. Λαφαζάνος, ο οποίος αναδεικνύει την ανάγκη να υλοποιηθεί η πρόταση της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ για επαναπρόσληψη των απολυμένων γιατρών του ΠΕΔΥ με ένα μεταβατικό στάδιο έως ότου υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ΠΦΥ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ