Την πληρωμή όλων των εφημεριών που τους οφείλονται, εντός Ιούνη και δίχως περικοπές, απαιτούν οι γιατροί από τα κέντρα υγείας της Κέρκυρας.
Σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία, οι γιατροί των κέντρων υγείας όλης της χώρας, εξακολουθούν να μην έχουν βάλει «δεκάρα τσακιστή στην τσέπη τους» για τις εφημερίες που έχουν δουλέψει από τις αρχές του έτους.
Στην Κέρκυρα, η υπομονή φαίνεται πως άρχισε να εξαντλείται, καθώς η συνέλευση των γιατρών που εργάζονται στα 3 κέντρα υγείας του νησιού, αποφάσισε την έναρξη επισχέσεων εργασίας από 29/6 αν δεν πληρωθούν οι εφημερίες. Οι γιατροί προτίθενται παράλληλα να προχωρήσουν σε δικαστική (αστική και ποινική) διεκδίκηση των περικομμένων ποσών αναδρομικά για τις εφημερίες που έγιναν το Μάρτη του 2014, το Δεκέμβρη του 2014, το Γενάρη του 2015 και των υπόλοιπων του τρέχοντος έτους, εφόσον δεν πληρωθούν κανονικά.
«Μπορεί η υπομονή να έχει όρια, όμως και αυτή κάποτε εξαντλείται. Παρά της βαρύγδουπες ανακοινώσεις του υπουργείου περί εξόφλησης των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών, φαίνεται πως για το Υπουργείο Υγείας οι ιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι ιατροί Β’ κατηγορίας» αναφέρει η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει πως «Εδώ και 7 ημέρες η 6η ΥΠΕ αρέσκεται να αποστέλλει συνεχώς έγγραφα, απαιτώντας από τους διευθυντές των κέντρων υγείας την περικοπή των ήδη δεδουλευμένων και εγκεκριμένων από την ίδια εφημεριών, σύμφωνα με προκαθορισμένα από την ίδια ποσά. Σε αντίθετη περίπτωση, η υγειονομική περιφέρεια απειλεί με τη μη έγκαιρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών (ούτε δηλαδή εντός του Ιουνίου) κι ενώ θα εισερχόμαστε στον 7ο μήνα απλήρωτης εργασίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπέρβαση ανά κέντρο υγείας στην Κέρκυρα – σε σχέση με πέρυσι – κυμαίνεται μόλις στο 6% μεσοσταθμικά, όταν η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 30%!
Οι γιατροί στην Κέρκυρα επισημαίνουν ότι σε ένα διαλυμένο σύστημα υγείας το ελάχιστο που οφείλεται σ’ αυτούς που το στηρίζουν από την πλήρη κατάρρευση είναι η αποπληρωμή των δεδουλευμένων και όχι οι εκβιασμοί και οι απειλές. Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι ο μισθός τους την τελευταία 5ετία έχει περικοπεί κατά 45% και πως επειδή θέλουν να ζουν από το μισθό τους και όχι από την παραοικονομία της υγείας, έχουν ανάγκη την εφημεριακή αποζημίωση για τις βασικές τους ανάγκες. Καλούν, τέλος, την κυβέρνηση και τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να εφαρμόσουν ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης στα κέντρα υγείας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις τους.
Για το ζήτημα παρενέβη εκ νέου ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος ζητά την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών από τις αρχές του χρόνου στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας.
«Έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών ιατρών Κέντρων Υγείας, οι οποίοι αναφέρουν όχι μόνο ότι δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες από τις αρχές του έτους, αλλά και ότι θα περικοπεί σημαντικά το σχετικό κονδύλι. Αυτό σημαίνει ότι θα δεν πληρωθούν το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών, κάτι το οποίο μας βρίσκει αντίθετους» αναφέρει σχετικά.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ