Στην Ελλάδα καταγράφονται 697 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου μήτρας ετησίως και 282 θάνατοι από αυτή τη νόσο. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν στη 10η Σύνοδο της Ελληνικής HPV Εταιρείας και της 2ης Διάσκεψης των 131 Φορέων Υποστήριξης της Εφαρμογής της Στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στόχος της διαδικτυακής εκδήλωσης ήταν η εξάλειψη και στην Ελλάδα του καρκίνου τραχήλου μήτρας, ενός καρκίνου που οφείλεται στην δράση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής HPV Εταιρείας, καθηγητή Θεόδωρο Αγοραστός ο Π.Ο.Υ. όσο και όλοι σχεδόν οι διεθνείς Οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει τον καρκίνο τραχήλου μήτρας ως πρόβλημα δημόσιας υγείας και καλούν τις χώρες να αναπτύξουν εθνικά σχέδια για την εξάλειψή του και την ελάττωση της επίπτωσης και των άλλων HPV- σχετιζόμενων καρκίνων. Ενθαρρυντικό κρίνεται ότι στην Ελλάδα αρχίζει η εφαρμογήςτου Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης». Μάλιστα με με μήνυμά του ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης επεσήμανε την ανάγκη εξάλειψης του καρκίνου τραχήλου μήτρας ως σημαντική κοινωνική προτεραιότητα Δημόσιας Υγείας . Επιδίωξη είναι η επίτευξη και στη χώρα μας τουλάχιστον των στόχων για το έτος 2030. Ήδη έχει δρομολογηθεί η επέκταση του HPV εμβολιασμού και στα αγόρια με ελάττωση της ηλικίας έναρξης στα 9 έτη, αφ’ ετέρου δε για την άμεση πλήρη εφαρμογή του καινοτόμου ψηφιακού βιβλιαρίου εμβολιασμού και του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών. Στον σκοπό αυτό θα βοηθήσει και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού με την ενημέρωση όσο και τη συστηματική διενέργεια προσυμπτωματικών εξετάσεων υψηλής ακρίβειας.
Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών στην Ελλάδα, όσον αφορά στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας κατά τα τελευταία 40 χρόνια, δεν παρουσιάζεται ουσιαστική ελάττωση της θνησιμότητας από την νόσο. Επίσης, η εμβολιαστική κάλυψη δεν βαίνει καλώς, εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης, ενεργοποίησης και οργανωμένου Εθνικού Πρόγραμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου των γυναικών. Για αυτό η Ελληνική HPV Εταιρεία προτείνει έλεγχο των γυναικών από 25 έως 65 ετών με HPV DNA testing ανά 5ετία, κατ’ αντιστοιχία με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του Π.Ο.Υ.
Κατά τις στοχεύσεις του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Καταπολέμησης του Καρκίνου θα επιτευχθεί η εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας εφόσον μέχρι το 2030 έχει εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών κάτω των 15 ετών, έχει υποβληθεί σε test υψηλής ακρίβειας το 70% των γυναικών σε ηλικίες 35 και 45 ετών και να έχει τύχει σωστής θεραπείας το 90% των γυναικών με καρκίνο τραχήλου μήτρας. Μάλιστα, οι νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες του Π.Ο.Υ. για τον προσυμπτωματικό έλεγχο των γυναικών, εστιάζουν στην εφαρμογή HPV DNA test σε όλες τις γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών ανά 5-10 χρόνια.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ