Τα αγγειακά νοσήματα συνέβαλαν στην θνησιμότητα ασθενών με covid-19, σύμφωνα με έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μάλαγας. Μετα-ανάλυση έδειξε ότι ασθενείς με αγγειακές παθήσεις, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη πέθαναν σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Στόχος της έρευνας είναι η εξέταση των μεταθανάτιων ευρημάτων, προκειμένου να βοηθήσει στον καθορισμό αποτελεσματικών θεραπευτικών στρατηγικών για τη μείωση της θνησιμότητας. Η παρούσα μελέτης μέσα από την ανασκόπηση πλήρων περιπτώσεων αυτοψίας και των μεταθανάτιων ευρημάτων τους και των συννοσηροτήτων που σχετίζονται με το θάνατο που προκλήθηκε από COVID-19, αποβλέπει να δημιουργηθεί ένα προφίλ του θανόντος και η πιθανότητα του χρόνου μέχρι το θάνατο. Την σημασία της συγκεκριμένης έρευνας επεσήμανε στα social media ο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης,
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ηλεκτρονική αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Scopus, Web of Science, Wiley Online Library και Scientific Electronic Library Online (SciELO). Συγκεκρμένα, προέκυψαν συνολικά 25 άρθρα στα οποία αναφέρθηκαν 140 περιπτώσεις πλήρων αυτοψιών. Εξ αυτών η επικρατέστερη συννοσηρότητα ήταν οι αγγειακές παθήσεις. Οι ασθενείς με αγγειακές παθήσεις, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη πέθαναν σημαντικά σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Οι αυτοψίες επικεντρώθηκαν κυρίως στους πνεύμονες. Η πολλαπλασιαστική φάση της διάχυτης κυψελιδικής βλάβης (DAD) αναφέρθηκε περισσότερο στα μικροσκοπικά μεταθανάτια ευρήματα και οι ασθενείς αυτοί πέθαναν σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών παρουσίασαν σημαντικά την ινωτική φάση της DAD κατά τη στιγμή του θανάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νεφρός ήταν το δεύτερο πιο προσβεβλημένο όργανο με θρόμβωση και σωληναριακή βλάβη, ακολουθούμενο από το ήπαρ με συμφόρηση και νέκρωση.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως δεδομένου ότι οι ακριβείς πληροφορίες για τα ευρήματα των πλήρων αυτοψιών εξακολουθούν να είναι ελάχιστες, είναι απαραίτητο να διενεργούνται πλήρεις αυτοψίες με εξέταση και άλλων οργάνων εκτός των πνευμόνων. Οι επιπλέον εξετάσεις θα διασφαλίσουν πληροφορίες για τη βελτίωση των νέων στρατηγικών θεραπείας σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ