Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία δίνει οδηγίες για τη διαχείριση τσιμπήματος μωβ μέδουσας. Ειδικότερα, προτείνονται αναλυτικά βήματα ώστε να μειωθεί ο πόνος και τα άλλα συμπτώματα.
Με δεδομένο ότι οι μέδουσες αναπαράγονται πιο γρήγορα λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας της θάλασσας και ευνοούνται από την κλιματική αλλαγή, η εταιρεία δίνει συμβουλές για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η περιοχή που έχει δεχθεί πλήγμα καθώς αναφέρεται η παρουσία μωβ μεδουσών σε αρκετές περιοχές της χώρας. Σημειώνεται ότι η Pelagia noctiluca διαθέτει κώδωνα που καλύπτονται από κνιδοκύτταρα (κύτταρα που τσιμπούν) προκαλεί τσιμπήματα επώδυνα και επιφέρει συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να είναι επικίνδυνα.
Το «θύμα» μπορεί να έχει πόνο για 1-2 εβδομάδες, ακόμη τοπική ερυθρότητα, οίδημα και εξάνθημα. Ακόμη μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη, έμετο και διάρροια Μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι. Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως: υπόταση, βρόγχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Οδηγίες:
Η εταιρεία συνιστά πριν τις διακοπές να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας που είναι ο Ειδικός Γιατρός για να σας καθοδηγήσει κατάλληλα και να οργανώσει το ιδανικό προσωπικό φαρμακείο για τις διακοπές σας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ