Οι πολίτες που ανήκουν στον γενικό πληθυσμό θα κρίνουν εάν θα πρέπει να εμβολιαστούν στην παρούσα φάση με βάση το προφίλ τους , σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Στη λήψη της απόφασης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ο προηγούμενος εμβολιασμός, η χρονική στιγμή αυτού και η προηγούμενη μόλυνση, ενώ θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τον γιατρό.
Ραντεβού για εμβολιασμό με δεύτερη ενιισχυτική δόση μπορούν να κλείσουν στην πλατφόρμα από σήμερα πολίτες άνω των 30 ετών που ανήκουν στον γενικό πληθυσμό. Αναφερόμενος στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν το όφελος και την αναγκαιότητα εμβολιασμού, αλλά αυτή θα πρέπει να σταθμίσει ο πολίτης, όπως τόνισε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Ισχυρή σύστατη υπάρχει για τον εμβολιασμό των άνω των 60 και των ευάλωτων ομάδων. Στους υπόλοιπους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα εμβολιαστούν λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, και πότε εμβολιάστηκαν και πότε έκαναν τη τρίτη δόση και εάν έχουν νοσήσει, σε συνεννόηση με το γιατρό τους. Ο υπουργός τόνισε ότι «εναπόκειται ακριβώς στο προφίλ που έχει ο καθένας». Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι το Σεπτέμβριου θα έχει διασφαλιστεί η επικαιροποίηση του εμβολίου, ώστε να είναι πιο αποτέλεσμικό και στις υποπαραλλαγές.
Για ακόμη μια φορά ο κ. Πλεύρης ήταν καθησυχαστικός ως προς την πίεση από την αύξηση των κρουσμάτων στο ΕΣΥ και την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για την πανδημία.«Στους μεν σκληρούς δείκτες δεν το επηρεάζει, οι διασωληνώσεις είναι πολύ μικρότερες, πολύ λιγότερες από αυτές που είναι στα όρια το εθνικό σύστημα υγείας, δηλαδή κινούμαστε αυτή τη στιγμή κάτω από τις 100 και φανταστείτε ότι η δυνατότητά μας σε κλίνες ΜΕΘ είναι 600 κλίνες ΜΕΘ άρα κινούμαστε με μια ασφάλεια ως προς τους σκληρούς δείκτες» σχολίασε ο υπουργός. Μέχρι στιγμής καταγράφεται άνοδος στις απλές νοσηλείες, ενώ αναμένονται κάποιες βαρύτερες νοσηλείες, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ο οποίος υπενθύμισε ότι δεν έχει καταργηθεί η χρήση μάσκας.
Η πίεση στο ΕΣΥ αναμένεται τους φθινοπωρινούς μήνες, οπότε και θα χρειαστούν να ληφθούν κάποια μέτρα, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος εξήγησε ότι «η λογική από εδώ και πέρα είναι, να πηγαίνουμε σε στοχευμένες ομάδες, στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες λογικές».
Σχετικά με το πρόγραμμα προσωπικού γιατρού ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα αναρτηθεί η σύμβαση στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπαίνουν στο σύστημα γιατροί. « Έχουν μπει στο σύστημα οι περίπου 2,5 χιλιάδες γιατροί που υπάρχουν στα κέντρα υγείας, οι δημόσιοι λειτουργοί των κέντρων υγείας που κι αυτοί θα παίρνουν επιπλέον αμοιβή για την εγγραφή του κόσμου. Και παράλληλα με την εγγραφή των γιατρών, θα εγγράφονται και οι πολίτες» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας είναι απαραίτητοι περίπου 5,5 χιλιάδες γιατρούς με περιθώριο να ενταχθούν ακόμη και 10 χιλιάδες. Αιχμές άφησε ο υπουργός για την διαχείριση επί ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ότι από το σύστημα του ΕΟΠΥΥ που ήταν 2000 οικογενειακοί γιατροί έμειναν οι μισοί, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν και θα καλυφθεί το 100% του πληθυσμού. «Η λογική μας είναι μέσα σε αυτό το έτος να φτάσουμε περίπου το 50% του πληθυσμού» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
Από την πλευρά τους οι πολίτες θα μπορούν να εγγράφονται από την 1η Ιουλίου απευθείας στον γιατρό τους αλλά και μέσω των φαρμακείων, όπως προβλέπεται με ρύθμιση μέσω του τρέχοντος νομοσχεδίου. Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να πληρώνονται και οι γιατροί, ενώ από την 1η Οκτωβρίου, όποιος δεν είναι εγγεγραμμένος θα πληρώνει επιπλέον 10% συμμετοχή στις πράξεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και στη φαρμακευτική δαπάνη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ