Αισθητή έκανε την παρουσία καθώς και την προσφορά της η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στο Ελληνικός Κοινοβούλιο δια του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Καλαμίτση. Στοιχεία από έρευνα της ένωσης παρουσίασε ο κ. Καλαμίτσης σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα «Εθνική Προτεραιότητα η επάρκεια και διαχείριση αίματος».
Συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη 12 Ιουλίου ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στα κύρια σημεία πρόσφατης έρευνας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με την IQVIA σε ενεργούς αιμοδότες. Σύμφωνα με την έρευνα η αιμοδοσία είναι μια νεανική υπόθεση, με το ηλικιακό προφίλ των ενεργών αιμοδοτών να κυμαίνεται από 18 – 34 έτη.
Ωστόσο, μόνο 50% φαίνεται να δίνουν αίμα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, με τη διαστρεβλωμένη αντίληψη ότι το αίμα αποθηκεύεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όταν εκείνο έχει μόλις 35 – 42 μέρες διάρκεια ζωής. Όσο για τα κίνητρα των αιμοδοτών, το 59% προσφέρει αίμα στο πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς, ένα 73% δωρίζει για συνάνθρωπο σε ανάγκη και ένα 28% για τον προσωπικό του περίγυρο.
Κατόπιν αυτών των στοιχείων ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι επιδίωξη εξακολουθεί να είναι η αύξηση της εθελοντικής αιμοδοσίας σε 3 – 4 φορές τον χρόνο από τους νυν ενεργούς αιμοδότες μέσα από ολιστικές καμπάνιες ευαισθητοποίησης. Εκτιμάται ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι χώροι αναμονής και τα ωράρια ως βασικό κίνητρο προσέλκυσης των αιμοδοτών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στη συζήτηση συμμετείχε και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Κυριάκος Σουλιώτης. Στα προβλήματα που ανέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας έδωσε έμφαση κατά την εισήγησή του ο κ. Σουλιώτης με τους ασθενείς – λήπτες προγραμμάτων αιμοδοσίας να βιώνουν μεγάλες καθυστερήσεις στα χειρουργεία τους, ενώ αρκετοί τακτικοί αιμοδότες αποθαρρύνθηκαν από τη διαδικασία της αιμοδοσίας. Έν τοπικιστικό μοντέλο αιμοδοσίας φαίνεται να επικρατεί καθώς πολλοί δωρητές παρακινούνται από την προσωπική τους επαφή με το λήπτη αίματος, ενώ παράλληλα οι περισσότεροι εμφανίζονται να δωρίζουν αποκλειστικά όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Τρωτά σημεία στην προσπάθεια ενθάρρυνσης στην εθελονντική αιμοδοσία συνιστά το κατακερματισμένο σύστημα αιμοδοσίας, σύμφωνα με τον καθηγητή αλλά και η έλλειψη κινήτρων για τον αιμοδότη.
Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν επίσης οι κ.κ Αντώνης Καττάμης, Καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Λίβανος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Θαλασσαιμικών και Χρήστος Πρωτόπαπας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ). Το παρόν έδωσαν στις εργασίες της Επιτροπής ήταν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο τομεάρχης Υγείας Κ.Ο Σύριζα και Τέως Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ