Νέο πρωτοποριακό υλικό, που τοποθετείται σε επιδέσμους, μπορεί να θερμανθεί και να σκοτώσει τα κύτταρα του μελανώματος, προστατεύοντας τα γειτονικά υγιή κύτταρα του οργανισμού μας.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Nottingham της Βρετανίας συνδύασαν οξείδιο γραφενίου, ελαστίνη και αιθανόλη για να αναπτύξουν μια νέα μέθοδο και να κάνουν αυτό το υλικό αγώγιμο, ώστε να μπορεί να θερμανθεί για να σκοτώσει τα κύτταρα του μελανώματος, αλλά όχι τους υγιείς ιστούς γύρω του. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Advanced Functional Materials.
Η χειρουργική εκτομή (η διαδικασία αφαίρεσης ενός κομματιού ιστού) είναι μια κοινή θεραπεία για το μελάνωμα του δέρματος, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μετεγχειρητική υποτροπή, η οποία μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω χειρουργική επέμβαση συν χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί λόγω των καρκινικών κυττάρων που συχνά αναπτύσσουν αντίσταση στις θεραπείες.
Η χρήση της φωτοθερμικής θεραπείας (PTT), η οποία βασίζεται σε αγώγιμα υλικά που μπορούν να μετατρέψουν το φως σε θερμότητα για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα, διερευνάται ως νέα θεραπεία και αυτή η νέα έρευνα δείχνει πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί χρησιμοποιώντας ειδικούς επιδέσμους με ελάχιστη έκθεση στο φως.
Το οξείδιο του γραφενίου (GO) προσφέρει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης με άλλα υλικά, όπως πρωτεΐνες και η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε αυτή την προσέγγιση για τη συναρμολόγηση λεπτών μεμβρανών GO-ελαστίνης που προάγουν την κυτταρική ανάπτυξη. Ωστόσο, το GO δεν είναι αρκετά αγώγιμο. Για να γίνει αγώγιμο συνήθως απαιτούνται σκληρές διαδικασίες και υψηλές θερμοκρασίες άνω των 140 °C που περιορίζουν τη χρήση του.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια καινοτόμο μέθοδο για να κάνουν το GO αγώγιμο με αποτελεσματικό τρόπο, αλλά απαιτώντας χαμηλότερες θερμοκρασίες (85 °C). Αυτή η διαδικασία επέτρεψε την κατασκευή υλικών GO-ελαστίνης που είναι αγώγιμα και μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη ενδοθηλιακών κυττάρων, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό για να προωθήσουν την αναγέννηση και την επούλωση.
Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, έχουν δημιουργηθεί επιδέσμους που χρειάζεται μόνο να θερμαίνονται με χρήση εγγύς υπέρυθρου φωτός (NIR) για 15 δευτερόλεπτα κάθε 48 ώρες για να είναι αποτελεσματικοί. Το NIR χρησιμοποιείται επί του παρόντος για ορισμένες θεραπείες δέρματος και μπορεί να παραδοθεί από τον ασθενή στο σπίτι. Η προσθήκη της αιθανόλης στον επίδεσμο σημαίνει ότι είναι επίσης αποστειρωμένο, προάγοντας την επούλωση και μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
Ο καθηγητής Alvaro Mata από το Πανεπιστήμιο του Nottingham εξηγεί: “Γνωρίζουμε ότι τα υλικά πρωτεΐνης οξειδίου γραφενίου (GO) προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για βιοϊατρικές εφαρμογές, αλλά η ανάγκη για σκληρές διαδικασίες για να γίνει το οξείδιο του γραφενίου αγώγιμο σε υψηλές θερμοκρασίες έχει περιορίσει τη χρήση τους. Η μέθοδός μας προσφέρει μια λύση σε αυτό, επιτρέποντας την κατασκευή υλικών με βάση τις πρωτεΐνες με αποτελεσματική φωτοθερμική αγωγιμότητα και βιοδραστικές ιδιότητες. Αυτά τα υλικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως επίδεσμοι για μετεγχειρητική θεραπεία και θεραπεία του καρκίνου του δέρματος”
Ο Δρ Yuanhao Wu, βιοϊατρικός μηχανικός και πλαστικός χειρουργός που ηγήθηκε της μελέτης είπε: «Δεδομένης της επιθετικής φύσης του μελανώματος, οι χειρουργικές εκτομές για την αφαίρεσή του πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερες από το μέγεθος των όγκων για να ελαχιστοποιηθεί η παρουσία υπολειμματικών κυττάρων. Αυτό δημιουργεί μια νέα πληγή και καθυστερεί την επούλωση. Πέρα από την πρόληψη της υποτροπής του όγκου και την προώθηση της επούλωσης των ιστών, οι επιδέσμοί μας θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε μικρότερες χειρουργικές εκτομές και πρακτικές μετεγχειρητικές θεραπείες, που είναι μη επεμβατικές και θα μπορούσαν να γίνουν στο σπίτι.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ