Στη θετική έκβαση μιας μικρής κλινικής μελέτης για την χρήση θεραπευτικού εμβολίου έναντι του καρκίνου αναφέρεται ο καθηγητής Υγείας, Ηλίας Μοσιαλός. O καθηγητής φέρνει το παράδειγμα μια ηλικιωμένης γυναίκας που δοκίμασε το θεραπευτικό εμβόλιο με θετικές προοπτικές.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στο παράδειγμα της 74χρονης Barbara Brigham που αντιμετώπισε τον κακρίνο σταδίου 2 στο πάγκρεας το φθινόπωρο του 2020. Σε συνεννόηση με τον γιατρό της, Vinod Balachandran, στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) έλαβε το θεραπευτικό εμβόλιο. Ο κ. Μόσιαλος εξηγεί ότι το θεραπευτικό εμβόλιο mRNA, μπορεί να«εκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό της σύστημα να είναι σε εγρήγορση έναντι των καρκινικών κυττάρων, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο να επιστρέψει ο καρκίνος της. Σημειώνεται ότι άλλο είδος εμβολίου χορηγείται προληπτικά για να μην εμφανιστεί το εμβόλιο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ερευνητές στο Ινστιτούτο Sloan Kettering (SKI) εντρυφούν στην παθολογία, τη γενετική του καρκίνου, την υπολογιστική βιολογία και την κλινική ογκολογία, και ερευνούν πώς ξεκινά και εξελίσσεται ο καρκίνος. Στο εργαστήριο του Δρ. Balachandran ανακάλυψαν το 2017 ότι οι όγκοι των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος περιείχαν πρωτεΐνες, που ονομάζονται νεοαντιγόνα, τις οποίες τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αναγνωρίζουν ως ξένες. Αυτοί οι εμφανείς -μοναδικοί μερικές φορές για κάθε ασθενή- στόχοι διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί, απομακρύνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Ο Δρ Balachandran συνεργάστηκε με ερευνητές της BioNTech, μέχρι το 2019 έφτιαξαν ένα mRNA εμβόλιο βασισμένο σε νεοαντιγόνα και οργάνωσαν μια κλινική δοκιμή σε 20 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της Barbara, για να ελέγξουν αν ήταν ασφαλές. Είχαν αναλύσει τον όγκο κάθε ασθενούς για να αναζητήσουν τα νεοαντιγόνα που ίσως στοχοποιούνταν πιο εύκολα από το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Έτσι κάθε ασθενής έλαβε ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο με βάση το μοριακό αποτύπωμα του όγκου του.
Η συγκεκριμένη ασθενής μετά χειρουργική επέμβαση και τη χημειοθεραπεία, συμμετείχε σε μια μικρή, προκαταρκτική κλινική δοκιμή mRNA εμβολίου, δηλαδή με την ίδια δηλαδή τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στα εμβόλια για τον COVID-19.
Η κλινική δοκιμή ολοκληρώθηκε σε 18 μήνες, έναν ολόκληρο χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, παρά την πανδημία COVID-19 και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν τον Ιούνιο του 2022. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε 8 από τους 16 ασθενείς που μελετήθηκαν, τα εμβόλια ενεργοποίησαν Τ κύτταρα που αναγνωρίζουν τους καρκίνους του παγκρέατος του ασθενούς. «Αυτοί οι ασθενείς εμφάνισαν επίσης καθυστερημένη υποτροπή, υποδηλώνοντας ότι τα Τ κύτταρα που ενεργοποιούνται από τα εμβόλια μπορεί να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για να κρατούν υπό έλεγχο την νόσο. Μέχρι στιγμής, η Barbara είναι υγιής μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας της τον Σεπτέμβριο του 2021» επισημαίνει ο καθηγητής. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη ασθενής έλαβε εννέα δόσεις εμβολίου, εκτός από χημειοθεραπεία και μία δόση ανοσοθεραπείας. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία κάθε τρεις μήνες για επανέλεγχο. « Οι νέες θεραπείες βοηθούν τους ασθενείς να νικήσουν τις πιθανότητες και να επιβιώσουν» καταλήγει ο κ. Μόσιαλος.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ