Την προσωπική του εμπειρία από την μόλυνση με κορονοϊό μοιράζεται ο καθηγητής Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, προσφέροντας συμβουλές για την προφύλαξη από τον ιό. Με βάση τη νέα πραγματικότητα, τη μετατροπή των θερέτρων σε επωαστήρια διασποράς του SARS-CoV-2 o καθηγητής συνιστά προς την Πολιτεία μια σειρά μέτρων για την προστασία τόσο των ευπαθών ομάδων, όσο και του γενικού πληθυσμού.
Με τους διαδικτυακούς του φίλους μοιράστηκε ο καθηγητής την εμπειρία του από μόλυνση με SARS-CoV-2 σε ανοιχτούς χώρους. Παρά το γεγονός όπως αναφέρει στα social media ότι ήταν πολύ προσεκτικός και φορούσε μάσκα στα ΜΜΕ στο Παρίσι, την στιγμή που η χρήση της δεν ήταν υποχρεωτική, εκείνος χαλάρωσε στις διακοπές και αμέλησε την εφαρμογή της σε ανοικτούς δημόσιους χώρους . Τελικά ο κ. Γεροτζιάφας μολύνθηκε στην Ικαρία, καθώς εκεί κανείς δεν φορά μάσκα, σύμφωνα με τον καθηγητή. Ο καθηγητής εικάζει ότι ο ίδιος έπεσε στην «παγίδα» του ιού σε συναυλία σε ανοικτό χώρο ή σε μπαρ καθώς και στις δυο περιπτώσεις υπήρξε συνωστισμός.
Κατά την εκτίμησή του το γενικό ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στους ανοιχτούς χώρους συνεύρεσης σε παραθεριστικά κέντρα, όπως είναι και το νησί της Ικαρίας είναι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με το Παρίσι, το Bergamo, την Αθήνα, το Λονδίνο, την Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικά ο κ. Γεροτζιάφας προειδοποιεί «με λίγα λόγια, όπως έχουμε πει και γράψει χιλιάδες φορές, τα θέρετρα των θερινών διακοπών είναι πραγματικά επωαστήρια διασποράς του ιού» προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος με την επιστροφή των εκδρομέων να μολυνθούν ομάδες υψηλού κινδύνου.
Αναφορικά με την μη λήψη προστατευτικών μέτρων, ο κ. Γεροτζιάφας απατνά με ειλικρίνεια γιατί δεν φορούσε μάσκα, «επειδή η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό. Επειδή το πνεύμα της ατομικής ευθύνης σε συνθήκες γενικής χαλάρωσης ατονεί. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί φωνάζουμε πως είναι ευθύνη του Κράτους να προστατέψει τον πληθυσμό και να επιβάλει την μάσκα σε όλους τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.
Παρά την επικράτηση της ελαφριάς νόσησης με τα τελευταία στελέχη, ο καθηγητής ενθαρρύνει σε εμβολιασμό υπογραμμίζοντας στα λεγόμενά του «κανείς δεν γνωρίζει τους γνωστούς και άγνωστους παράγοντες κινδύνου επιδείνωσης του COVID-19 που μπορεί να φέρει κάθε άνθρωπος». Όσο για την παραφιλολογία της μη μετάδοσης ο καθηγητής έκανε λόγο χαρακτηριστικά για «βλακείες που διακινούν ορισμένοι στην Ελλάδα ότι δήθεν το στέλεχος Ο και οι παραλλαγές του προκαλούν ήπια νόσο, ότι μένει στην μύτη, δεν κατεβαίνει στα πνευμόνια κλπ (για του λόγου το αληθές δείτε το post στο twiter του εκδότη του New England journal of Medicine Eric Topol : The BA.5 wave resulted in higher deaths than from any prior variant in Australia, New Zealand and soon to be the case in Japan. That’s despite very high vaccination and booster rates, attributable to BA.5’s extreme biologic properties of immune escape and transmissibility)». Ο ίδιος συνέστησε να επαναλαμβάνονται τα τεστ όταν «υπάρχουν έστω και ήπια συμπτώματα και σε περίπτωση θετικότητας ο πολίτης πρέπει να μένει σε καραντίνα ανεξάρτητα της βαρύτητας των συμπτωμάτων είτε είναι τουρίστας είτε ντόπιος».
Με βάση την εμπειρία ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα τα εξής μέτρα:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ