Βιομηχανοποιημένος κερατοειδής χιτώνας εμφυτεύτηκε σε ασθενείς με προχωρημένο κερατόκωνο στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής. Σε 3 από τους 14 ασθενείς που ήταν πλήρως τυφλοί πριν την επέμβαση καταγράφηκε απόλυτα φυσιολογική όραση μετά το τέλος της περιόδου παρακολούθησης.
Στοιχεία από τις εγχειρήσεις μεταμόσχευσης με ειδικό βιο-τεχνητό κερατοειδή χιτώνα σε ασθενείς οι οποίοι είχαν μειωμένη όραση ή πλήρη τύφλωση δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Biotechnology. Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 20 συμμετέχοντες οι 14 ήταν πλήρως τυφλοί ενώ οι 6 είχαν σημαντικά μειωμένη όραση.Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βιομηχανικά εμφυτεύσιμη ιατρική συσκευή χωρίς κύτταρα ως υποκατάστατο του ανθρώπινου στρωματικού ιστού του κερατοειδούς. Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιήθηκε φυσικό κολλαγόνο τύπου Ι, την κύρια πρωτεΐνη του ανθρώπινου κερατοειδούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κερατόκωνος είναι μια ασθένεια του κερατοειδούς που χαρακτηρίζεται από λέπτυνση του στρώματος, αποδυνάμωση και ουλές αποτελεί την κύρια ένδειξη για μεταμόσχευση κερατοειδούς. Παρά το γεγονός ότι η τύφλωση του κερατοειδούς μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεταμόσχευση, εκτιμάται ότι 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν έναν κερατοειδή δότη. Ένας κερατοειδής είναι διαθέσιμος για κάθε 70 που τον χρειάζονται. Με επίπτωση σε περίσσότερο από 1 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις τύφλωσης κερατοειδούς ετησίως, η σοβαρή έλλειψη κερατοειδών δοτών παρουσιάζει ένα άνισο βάρος τύφλωσης με μεγάλη στροφή προς τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε μεταμόσχευση κερατοειδούς λόγω της έλλειψης υποδομών για τη δωρεά ιστών, τη συλλογή, τον έλεγχο και την τράπεζα οφθαλμών στις χώρες αυτές.
Πρόκειται για έναν κατασκευασμένο ιστό κερατοειδούς χωρίς κύτταρα, δηλαδή βιομηχανική κατασκευή χοίρου, διπλής διασύνδεσης (BPCDX), ο οποίος εμφυτεύτηκε μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο. Αναλυτικάα, σε μια πιλοτική μελέτη στην Ινδία και το Ιράν, εμφυτεύτηκε το BPCDX σε 20 άτομα με προχωρημένο κερατόκωνο για να αναδιαμορφώσουμε το εγγενές στρώμα του κερατοειδούς χωρίς να αφαιρεθεί ο υπάρχοντας ιστός ή να χρησιμοποιηθούν ράμματα.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια 24 μηνών παρακολούθησης, δεν παρατηρήθηκε κανένα ανεπιθύμητο συμβάν. Οι ερευνητές κατέγραψαν βελτιώσεις στο πάχος του κερατοειδούς (μέση αύξηση 209 ± 18 μm στην Ινδία, 285 ± 99 μm στο Ιράν), στη μέγιστη κερατομετρία (μέση μείωση 13,9 ± 7,9 D στην Ινδία και 11,2 ± 8,9 D στο Ιράν) και στην οπτική οξύτητα (σε μέση οπτική οξύτητα διορθωμένη με φακούς επαφής 20/26 στην Ινδία και οπτική οξύτητα διορθωμένη με γυαλιά 20/58 στο Ιράν).
Αξιομνημόνευτο είναι ότι το σύνολο των 14 αρχικά τυφλών ατόμων είχαν τελική μέση καλύτερη διορθωμένη όραση (με γυαλιά ή φακούς επαφής) και αποκαταστάθηκε η ανοχή στη χρήση φακών επαφής. Η μελέτη κατέδειξε την αποκατάσταση της όρασης με μια προσέγγιση που είναι δυνητικά εξίσου αποτελεσματική, ασφαλέστερη, απλούστερη και ευρύτερα διαθέσιμη από τη μεταμόσχευση κερατοειδούς από δότη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ