Η επιστημονική κοινότητα αποχαιρετά τον ομότιμο καθηγητής τη Ορθοπαιδικής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης. Ο καθηγητής απεβίωσε το πρωί της Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Πλούσιο αφήνει πίσω του ο θανών, ο οποίος σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πέρα από τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Oρθοπαιδική Κλινική του EKΠA, ο Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης σπούδασε και στο Columbia University Medical Center της Νέας Υόρκης. Όχι τυχαία, το 1960 αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «άριστα» και δεν ακολουθεί μόνο ακαδημαϊκή καριέρα καθώς υπήρξε διευθυντής της Oρθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, και υπηρέτησε σε διοικητικές θέσεις σε πολλά νοσοκομεία και ιδρύματα (Τσαγκάρη, Συγγρού, Παιδιατρικό Πεντέλης). Ο ίδιος ίδρυσε και το Ερευνητικό Κέντρο «Θ. Γαροφαλίδης», στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Το 1994, αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο, με το τίτλο του Oμοτίμου καθηγητή της Oρθοπαιδικής.
Αξιομνημόνευτο είναι πως υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Oρθοπαιδικής Εταιρείας, του Κολεγίου των Ελλήνων Oρθοπαιδικών και της Ανωτέρας Σχολής Φυσικοθεραπείας. Επίσης, ήταν μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιρειών, κυριότερες των οποίων είναι: Η Ελληνική Oρθοπαιδική Εταιρεία, η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία, η American Orthopaedic Association, η British Orthopaedic Association και το American College of Surgeons.
Ως δραστήρια προσωπικότητα συμμετείχε σε εκατοντάδες Ελληνικά και διεθνή Συνέδρια με ανακοινώσεις και ομιλίες και υπήρξε επισκέπτης ομιλητής πολλών Πανεπιστημίων και Νοσοκομείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πλούσια παρακαταθήκη άφησε με 300 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και περί τις 100 σε διεθνούς φήμης ξένα επιστημονικά περιοδικά, 25 από τις οποίες δημοσιεύθηκαν μετά την αποχώρησή του από το Πανεπιστήμιο και αποτελούν προσωπική συμβολή του στη μελέτη των παθήσεων του ισχίου και της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου. Πολλές από τις εργασίες του και τις πρωτότυπες επιστημονικές του απόψεις αναφέρονται συχνά στη διεθνή βιβλιογραφία. Η ταξινόμησή του της συγγενούς παθήσεως του ισχίου στους ενήλικες (Hartofilakidis classification of congenital hip disease in adults) χρησιμοποιείται σήμερα στα μεγαλύτερα Oρθοπαιδικά Κέντρα του κόσμου.
Άξιο λόγου είναι ότι υπήρξε μέλος της επιτροπής Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του ΚΕΣΥ και Επιστημονικός Διευθυντής (εθελοντής) της Πολυκλινικής του Oλυμπιακού Χωριού, στους πρόσφατους Oλυμπιακούς Αγώνες. Το 2019 τιμήθηκε από την EFORT Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας με το LIFE ACHIEVEMENT AWARD για τη διεθνή προσφορά του στην Ορθοπαιδική.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ