Σε 30 ημέρες από την εφαρμογή του νέου νόμου 4958/2022 έχουν χορηγηθεί 25 άδειες εφαρμογής μεθόδου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε γυναίκες ηλικίας 52-54 ετών. Η αύξηση του ηλικιακού ορίου επέτρεψε σε γυναίκες να λάβουν άδεια μετά την προσκόμιση δικαιολογητικών.
Στον εκσυγχρονισμό που επέφερε το νομοσχέδιο στάθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Νικόλαος Βραχνής, σχολιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι αποκαταστάθηκαν «αδικίες ετών». Ο κ. Βραχνής επικλέστηκε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που καταδεικνύουν ότι το 2020 πραγματοποιήθηκαν 136 γεννήσεις παιδιών από γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών. «Η συντριπτική πλειοψηφία των κυήσεων αν όχι όλες προήλθαν από εφαρμογή μεθόδων ΙΥΑ που έγιναν στην αλλοδαπή όπου κατέφυγαν τα υποβοηθούμενα ζευγάρια αφού στην Ελλάδα το νομικό πλαίσιο για προσαύξηση του ηλικιακού ορίου από τα 50 στα 52 έτη ίσχυσε από Ιούνιο του».
Ο πρόεδρος της Αρχής επεξήγησε ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού, ζυγωτών και γονιμοποιημένων ωαρίων «όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους και συγκεκριμένα για τη διατήρηση της γονιμότητας («κοινωνική κρυοσυντήρηση»)». Επίσης προβλέπεται το «δικαίωμα κρυοσυντήρησης αγονιμοποίητου γεννητικού υλικού (ωαρίων ή σπέρματος), αλλά όχι γονιμοποιημένων ωαρίων (δηλαδή εμβρύων), χωρίς τη συναίνεση του/της συζύγου ή του προσώπου µε το οποίο έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης ή του/της συντρόφου». Συνεπώς, «το μη γονιμοποιημένο γεννητικό υλικό (γαμέτες) δεν καταστρέφεται, αλλά διατηρείται και χρησιμοποιείται από αυτόν στον οποίο ανήκει».
Ο κ. Βραχνής αποσαφήνισε ότι κάποιος μπορεί να γίνει δωρητής γενετικού υλικού, «ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών κατά τον κρίσιμο χρόνο της δωρεάς, αντίστοιχα η δυνατότητα λήψης και κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού από τις Τράπεζες Κρυοσυντήρησης, χωρίς σύνδεση µε συγκεκριμένο/ους λήπτη/ες και τρίτον το δικαίωμα του δότη ή της δότριας να αποφασίζουν για την ανωνυμία τους». Μάλιστα οι δωρητές μπορούν να επιλέξουν να μην γνωστοποιείται στο παιδί μετά την ενηλικίωσή του. Ωστόσο παρέχονται στο παιδί οι ιατρικές πληροφορίες χείο, χωρίς ένδειξη της ταυτότητάς τους και θα του παρέχονται µόνο για λόγους που αφορούν την υγεία του. Αντίστοιχα το υποβοηθούμενο άτομο μπορεί να επιλέξει ανώνυμο ή επώνυμο δότη αλλά «σε περίπτωση γάμου ή συμφώνου συμβίωσης ή ελεύθερης ένωσης, απαιτείται η συμφωνία του συζύγου ή του συντρόφου».
Η μονάδα θα λειτουργεί στο Αττικό Νοσοκομείο, αφού η βιβλιογραφία είναι πλέον επαρκής όσον αφορά την ασφάλεια εφαρμογής διαδικασιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα άτομα αυτά. Στόχος είναι να δίνονται ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στους ανθρώπους. «Οι διαδικασίες πρόκειται να εκκινηθούν άμεσα για την αναδιαμόρφωση του χώρου, τον εξοπλισμό της μονάδας και την τοποθέτηση του προσωπικού» επεσήμανε ο κ. Βραχνής.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ