Μετωπική σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Υγείας και του τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ –πρώην υπουργού Υγείας, προκαλεί η εφαρμογή του προγράμματος Προσωπικός Γιατρός. «Πυρά» ανταλλάχθηκαν και περί ευθυνών για την αποτυχία της προηγούμενης απόπειρας μεταρρύθμισης της ΠΦΥ τον οικογενειακό γιατρό.
Αρχή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση του κ. Ξανθού στη Βουλή προς τον κ. Πλεύρη με σχόλια όπως το «μπάχαλο» για το νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού και τις κατηγορίες «δεν ήρθε να βελτιώσει αλλά να ακυρώσει πλήρως μια μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ (ΤΟΜΥ, οικογενειακός γιατρός, ομάδα υγείας) που ήταν σε εξέλιξη και είχε αξιολογηθεί θετικά από τους πάντες (ΠΟΥ, ΕΕ, ομάδα εξωτερικών αξιολογητών, υγειονομικό προσωπικό, εξυπηρετούμενοι πολίτες)». Από την πλευρά του ο κ. Πλεύρης απάντησε ότι «ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού απέτυχε παταγωδώς από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να ανασταλεί ουσιαστικά πλήρως η λειτουργία του».
Οι διαξιφισμοί αφορούσαν και το «βάλτωμα» του προγράμματος Προσωπικός Γιατρός, όπως ισχυρίζεται ο κ. Ξανθός υποστηρίζοντας ότι έχουν ενταχθεί 3.200 γιατροί στο πρόγραμμα και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους 3,1 εκ. πολίτες που ήδη εγγράφηκαν. Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί κάτοικοι των πόλεων να εγγράφονται σε γιατρούς που υπηρετούν σε δομές της επαρχίας για να αποφύγουν τις οικονομικές επιβαρύνσεις. Εμπάθεια του αποδίδει από την μεριά του ο υπουργός Υγείας σχολιάζοντας ότι «η αμηχανία του κ. Ξανθού για την επιτυχία του προσωπικού ιατρού που στον πρώτο μήνα λειτουργίας του εγγράφηκε υπερδιπλάσιος αριθμός πολιτών και πενταπλάσιος αριθμός γιατρών από ότι στα 4 χρόνια λειτουργίας του οικογενειακού γιατρού, είναι έκδηλη».
Αδιέξοδο βλέπει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ λόγω εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα και όχι της στήριξης των δημόσιων δομών, όπως δρομολογούσε η δική του μεταρρύθμιση. Με αιχμές απαντά ο υπουργός για την στάση του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης κατηγορώντας το ότι επιθυμεί την αποτυχία του θεσμού τη στιγμή που παρέχεται χωρίς ιδιωτικές δαπάνες μια ιατρική υπηρεσία. «Μάλλον στον ΣΥΡΙΖΑ αρέσει το σύστημα του να πληρώνει ιδιωτική επίσκεψη ο πολίτης» πρόσθεσε με νόημα ο κ. Πλεύρης.
Η αποτυχία του Προσωπικού Γιατρού κατά τον κ. Ξανθό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιατρικοί σύλλογοι δεν το στήριξαν αλλά αντίθετα «ο ΠΙΣ έχει καταθέσει ήδη τρεις προσφυγές στο ΣτΕ». Το κυβερνητικό σχέδιο κατά τον κ. Ξανθό οδηγείται σε «ναυάγιο», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έμεινε τρία χρόνια άπραγη στο πεδίο της ΠΦΥ και εγκατέλειψε τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ. Δριμύ κατηγορώ της απηύθυνε ότι κατέβαλε προσπάθεια να μπει λουκέτο σε 127 ΤΟΜΥ, αφήνοντας στον αέρα 1,8 εκ εγγεγραμμένους πολίτες το 2019 σε 3.000 περίπου οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους (ΤΟΜΥ και ΚΥ). Από την πλευρά της η κυβέρνηση αντιτείνει ότι πρώτη φορά παρέχεται μια δωρεάν ιατρική υπηρεσία και οι πολίτες ανταποκρίνονται αφού «οι εγγραφές ξεπέρασαν τα 3.000.000 σε λιγότερο από ένα μήνα».
Εν τέλει ο κ. Ξανθός θέτει θέμα ανασχεδιασμού του Προσωπικού Γιατρού με προσλήψεις υγειονομικών στις δημόσιες δομές Υγείας και ανάπτυξη των ΤΟΜΥ. Από την πλευρά του, ο υπουργός ισχυρίζεται ότι όταν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα θα αποτελέσει τη βάση για το νέο ΕΣΥ «κόντρα στη γκρίνια του ΣΥΡΙΖΑ και τα ιδιωτικά συμφέροντα που επιθυμούν ο πολίτης να πληρώνει από την τσέπη του». Με μομφή καταλήγει ο κ. Πλεύρης «εκεί που απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Ξανθός πετυχαίνει η Νέα Δημοκρατία».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ