Περισσότερα από 200 παγκόσμια project εξελίσσουν 400 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ η λειτουργία του CDI θα υποστηρίξει συνολικά, τη τρέχουσα δεκαετία 8.100 ετήσιες θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας, με συνολική συμβολή του CDI στο εγχώριο ΑΕΠ 486 εκατ. ευρώ.
Στην υπηρεσία της έρευνας και της ανάπτυξης το CDI, σύμφωνα με τον επικεφαλής του, Nico Gariboldi, αξιοποιούνται από το Κέντρο η επιστήμη και οι προηγμένες τεχνολογίες «για να ανακαλύπτουμε νέες θεραπείες, που σώζουν ή βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων». Με έμφαση στην καινοτομία είναι σε «τροχιά» υλοποίησης περισσότερα από 200 παγκόσμια project. Για τους σκοπούς αυτούς οι ερευνητές χρησιμοποιούν την επιστήμη των δεδομένων και τις πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες (τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, επιστήμη των δεδομένων κ.ά.).
Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Gariboldi παρουσίασε τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το CDI, διασφαλίζοντας την ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων. Συγκεκριμένα, ο ίδιος εξήγησε ότι «αξιοποιώντας τις δυνατότητες των υπερυπολογιστών (Supercomputing) μπορούμε να εκτελέσουμε πολύ σύνθετους υπολογισμούς με πολλαπλάσιες ταχύτητες, μειώνοντας σημαντικά τους συνολικούς υπολογιστικούς χρόνους, κάτι που φαίνεται να αποδίδει στην πράξη εξαιρετικά αποτελέσματα στην περίπτωση ανάπτυξης φαρμάκων». Εργαλείο αποτελεί η Τεχνητή Νοημοσύνη για τις ομάδες οργάνωσης και διαχείρισης κλινικών δοκιμών προκειμένου «να ελέγχουν πιο γρήγορα την ποιότητα και να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων που σχετίζονται με δοκιμές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, σημαντικά ταχύτερα από άλλες μεθόδους».
Προσδοκία των ανθρώπων του CDI είναι οι συνέργειες με το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Ελλάδα και διεθνώς. Στόχος του Κέντρου είναι η όσο τον δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή του δυναμικού ελληνικού οικοσυστήματος, μέσω αμοιβαία ωφέλιμων συνεργασιών. Ήδη τα στελέχη του CDI έχουν αρχίσει διάλογο με τους εκπροσώπους του Εθνικoύ Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στο πνεύμα αυτό, το CDI έχει χαράξει «μονοπάτια» κοινών δράσεων με ελληνικές startup εταιρείες. Οι εκπρόσωποι της eNIOS Applications ΙΚΕ και της Docandu Hellas ΜΙΚΕ, των δύο νικητών του Προγράμματος Start4Health, και της Medoid AI ΙΚΕ που ξεχώρισε στο Elevate Greece, συδιαλέχθηκαν με τα στελέχη του Κέντρου για τα αμοιβαία οφέλη από αυτά τα προγράμματα αλλά και για τις προοπτικές συνεργασίας με το CDI. Άξιο λόγου είναι ότι το CDI και η Medoid AI αρχίζουν την συμπόρευσή τους για την προώθηση της ψηφιακής εγγραματοσύνης σε θέματα υγείας (digital health literacy) μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Σκοπός είναι η αναβάθμισης της πληροφορίας που απευθύνεται στους ασθενείς.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ