Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας αντιδρά στην μεταφορά του ποσού των 60 εκ. ευρώ μεταξύ των δύο διακριτών προϋπολογισμών για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ. Η ΠΕΦ διαμαρτύρεται, όπως τονίζει, για την μετακίνηση του ποσού από τον «ελλειμματικό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης των ιδιωτικών φαρμακείων, στον επίσης ελλειμματικό προϋπολογισμό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ».
Μη επιτυχή κρίνει την επιλογή για την διόρθωση από τη μεριά του Υπουργείου Υγείας η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας της ενίσχυσης του κλειστού προϋπολογισμού των ΦΥΚ με το εν λόγω κονδύλι σε βάρος του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης των ιδιωτικών φαρμακείων. Σε έντονο ύφος η ΠΕΦ υποστηρίζει ότι είναι αδιέξοδο να επιχειρείται να δοθεί λύση στο πρόβλημα του clawback μέσω της αύξησης rebate και της νέας μονομερούς επιβάρυνσης των φαρμάκων των ιδιωτικών φαρμακείων. Η ένωση υπενθύμισε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία καλύπτει «περισσότερους από επτά εκατομμύρια ασθενείς – κυρίως χρόνιων νοσημάτων».
Η ΠΕΦ καλεί το Υπουργείο Υγείας σε μια δίκαιη κατανομή επισημαίνοντας «Όποιος προκαλεί δαπάνη θα πρέπει να επιβαρύνεται αναλόγως. Αυτός είναι ο μόνος δίκαιος κανόνας που θα πρέπει να ισχύει απαρέγκλιτα στο πλαίσιο των ούτως ή άλλως ασφυκτικών προϋπολογισμών». Για καταπάτηση του κανόνα κατηγορεί το Υπουργείο καταδικάζοντας τη τακτική «φάρμακα των 5 και 7 ευρώ να έχουν τις ίδιες ποσοστιαίες επιστροφές με φάρμακα των 300 και 500 ευρώ».
Σήμα κινδύνου εξέπεμψε η ΠΕ για τα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που «ήδη δέχονται τεράστια πίεση λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας, των πρώτων υλών, των μεταφορών και του πληθωρισμού». Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε η ΠΕΦ κάθε απόπειρα να πέσουν οι τιμές μέσω της ανατιμολόγησης.
Σε προειδοποιητικό τόνο η ΠΕΦ υποστηρίζει ότι η τροποποίηση των ορίων των προϋπολογισμών θα επιφέρει με νέα clawback σ φάρμακα της ελληνικής παραγωγής προκαλώντας αναταραχή και έλλειμα προβλεψιμότητας. «Αναχώματα» θα προκληθούν στο επενδυτικό clawback, σύμφωνα με την ΠΕΦ που ισχυρίζεται ότι «αυτό στερεί πόρους από την Ανάπτυξη, θέτει εμπόδια στην υλοποίηση του σημαντικού επενδυτικού προγράμματος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας». Μάλιστα, με νόημα η ΠΕΦ σημειώνεια ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά της Πολιτείας είναι αντίθετη με «τα κίνητρα και τη στοχοθεσία της νέας Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής για την ενίσχυση της παραγωγής εντός της ΕΕ. – και της χώρας μας κατ΄ επέκταση».Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΠΕΦ ζητά από την Πολιτεία να διαθέσει πόρους για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ώστε να μπορέσει να ελέγξει τη συνταγογράφηση και τον εξορθολογισμό της αποζημίωσης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ