Έμφαση στην εξατομικευμένη θεραπεία με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ασθενών καθώς και την ύπαρξη συνοσηροτήτων δόθηκε σε ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, που εορτάστηκε στις 29 Οκτωβρίου.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος που προσφέρουν οι νεότερες θεραπείες, καθώς και την σημασία της έγκαιρης έναρξης θεραπείας σε ασθενείς με μέτρια προς σοβαρή ψωρίαση, με στόχο τη μείωση του φλεγμονώδους φορτίου, συμβάλλοντας στην πρόληψη των συνοσηροτήτων, συμπεριλαμβανομένων της ψωριασικής αρθρίτιδας και του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Στα πλαίσια της ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές, συζητήθηκε η πορεία της πολυκεντρικής μελέτης G-CARE, η οποία ξεκίνησε μέσω της συνεργασίας της ομάδας του ιατρείου ψωρίασης της Β’ Κλινικής Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων και της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝ Αττικόν με επικεφαλείς τους Καθηγητές Ευαγγελία Παπαδαυίδ και Ιγνάτιο Οικονομίδη σε συνεργασία με το Ιταλικό Πανεπιστήμιο Padova (Prof. Stephano Piaserico και Tona).
Η μελέτη εξετάζει την επίδραση της χορήγησης του αναστολέα της ιντερλευκίνης 23 γκουσελκουμάμπης σε ασθενείς με μέτρια προς σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας στην αγγειακή φλεγμονή και σε διάφορους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου. Η ομάδα του ιατρείου ψωρίασης με επικεφαλή την Καθηγήτρια Ευαγγελία Παπαδαυιδ και τον Καθηγητή Ιγνάτιο Οικονομίδη έχει ήδη δημοσιεύσει την ευεργετική επίδραση των αναστολέων ιντερλευκινών στη λειτουργία των στεφανιαίων, του μυοκαρδίου και των αρτηριών καθώς και της ακεραιότητας του ενδοθηλίου, μέσω της μείωσης του φλεγμονώδους φορτίου και του οξειδωτικού stress.
Επιπλέον, αναφέρθηκε η επίδραση των βιολογικών παραγόντων και των αναστολέων των κινασών του ιανού αναλόγως του τύπου αρθρίτιδας (περιφερική και αξονική προσβολή), ενώ αναλύθηκε το ιδανικό προφίλ του ασθενούς για κάθε φάρμακο από τους Ρευματολόγους της Ρευματολογικής Μονάδας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής Διευθυντή Καθηγητή Δημήτρη Μπούμπα , Π. Κατσιμπρή, Α. Φιλιπποπούλου και Κ. Ζουπίδου.
Τέλος έγινε αναφορά σε ένα νέο φάρμακο που έχουμε στη διάθεσή μας στην Ελλάδα για τη θεραπεία των ασθενών με μέτρια προς σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας, του φουμαρικού διμεθυλεστέρα από τον Ακαδημαϊκό Υπότροφο Α. Βαϊοπουλο. Ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας αποτελεί μία εναλλακτική από του στόματος θεραπευτική επιλογή, με ευέλικτο δοσολογικό σχήμα ανάλογα με την ανταπόκριση και την ανεκτικότητα του ασθενή, χωρίς γνωστές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.
Είναι φανερό πως η ολιστική προσέγγιση των ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα με τη συνεργασία πολλαπλών ειδικοτήτων η οποία πραγματοποιείται στο ιατρείο Ψωρίασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Αττικό, κατέχει πλέον κεντρικό ρόλο στη θεραπευτική προσέγγιση και παρακολούθηση.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ