Πυρά εξαπολύει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος προς την Πολιτεία καταλογίζοντας της υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ αλλά και για την έλλειψη ελέγχου των προμηθειών των νοσοκομείων. Την διαμαρτυρία του εκφράζει ο ΣΦΕΕ με αφορμή την έκδοση των σημειωμάτων του Νοσοκομειακού Clawback για το β’ εξάμηνο 2021.
Με νόημα ο σύνδεσμος τονίζει ότι το σημείωμα εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022, δηλαδή «10 μήνες μετά το κλείσιμο της χρονιάς!» και καταγράφει τα δεδομένα σε πίνακα:
Στην ανακοίνωση του ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι ενώ η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μεταξύ των ετών 2019 – 2022 έχει αυξηθεί κατά 23,1%, αλλά δεν ακολουθεί την ίδια πορεία η Δημόσια χρηματοδότηση, αφού «παραμένει σταθερή στα 528 εκατ. ευρώ ανά έτος και με αφαίρεση των κλειστών προϋπολογισμών που ισχύουν για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί μεταξύ των ετών 2019 – 2022 κατά 10,1%». Λόγω της υποχρηματοδότησης, τα βάρη μετατίθενται στις φαρμακευτικές εταιρείες αφού οι συνολικές επιστροφές της βιομηχανίας μεταξύ των ετών 2019 – 2022 να αυξηθούν κατά 61,4%, όπως εκτιμάται από το ΣΦΕΕ. Τα μέλη του συνδέσμου κλήθηκαν το 2021 να «σηκώσουν» τα βάρη της υπέρβασης 55,2% της δαπάνης. Στο ίδιο μήκος κύματος εκτιμάται ότι θα είναι και το 2022 η υπέρβαση που θα ανέλθει στο 61.0% της δαπάνης, κατά τους υπολογισμούς του ΣΦΕΕ.
Την κατάσταση για τις φαρμακευτικές εταιρείες επιβαρύνει η καθυστέρηση πληρωμών αφού «το μέσο χρονικό διάστημα πληρωμών που ανέρχεται σε 10-12 μήνες». Προς επίρρωση των επιχειρημάτων του ο ΣΦΕΕ υποστηρίζει ότι «το νοσοκομειακό περιβάλλον είναι πλήρως ελεγχόμενο από το κράτος όσον αφορά το είδος και την ποσότητα της φαρμακευτικής αγωγής. Μάλιστα, ο ΣΦΕΕ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επιχείρημα περί προκλητής ζήτησης υπενθυμίζοντας πως κατά τη τελευταία διετία της πανδημίας «οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας (ιατρικοί επισκέπτες) είχαν εξαιρετικά μειωμένη πρόσβαση στα νοσηλευτικά ιδρύματα». Αυτή την περίοδο οι εισαγωγές ασθενών είναι αυξημένες, αλλά με μηδενική συμμετοχή αυτών γι’ αυτό ο σύνδεσμος ισχυρίζεται ότι «είναι προφανές πως η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι φυσική συνέπεια. Αντίθετα η Δημόσια χρηματοδότηση για το νοσοκομειακό φάρμακο παραμένει σταθερή».
Την στάση της Πολιτεία να καλύψει τις «πραγματικές ανάγκες των ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ» καυτηριάζει ο ΣΦΕΕ, ενώ εξαπολύει βέλη ότι δεν είναι υπό τον έλεγχο της οι προμήθειες των νοσοκομείων. Αντίθετα, η Πολιτεία μένει αδρανής, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, γιατί οι «τρύπες» στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη κλείνονται από την φαρμακοβιομηχανία κατά το μεγαλύτερο μέρος της. «Πλάτη» βάζει η φαρμακοβιομηχανία με το να εξακολουθεί να προμηθεύει τα νοσοκομεία με φάρμακα, εν γνώσει ότι περισσότερα από τα μισά «δεν θα πληρωθούν και για όσα εξ αυτών πληρώνονται, αυτό γίνεται με αυξανόμενη χρονική καθυστέρηση».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ