Skip to content

ΜΗΤΕΡΑ: Καινοτόμα εμφύτευση ενδοκαρδιακής συσκευής σε παιδί με πνευμονική υπέρταση

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Πρωτοποριακή επεμβατική διακαθετηριακή μέθοδος για τα ελληνικά δεδομένα εφαρμόστηκε  στο ΜΗΤΕΡΑ. Μια ειδική ενδοκαρδιακή συσκευής εμφυτεύτηκε σε 8χρονο παιδί, το οποίο έπασχε από πνευμονική υπέρταση.

 

Στο εγχερίρημα συνέβαλαν το αιμοδυναμικό εργαστήριο του ΜΗΤΕΡΑ,  υπό τις οδηγίες της Δρ. Αφροδίτης Τζίφα, Παιδοκαρδιολόγου – Καρδιολόγου Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, διευθύντριας της Κλινικής Παιδοκαρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων του ΜΗΤΕΡΑ. Μάλιστα, η μικρή ασθενής  βγήκε από το νοσοκομείο την επόμενη κιόλας ημέρα μετά την επέμβαση. Η πορεία της υγείας της κρίνεται άριστη, τόσο υπερηχογραφικά όσο και κλινικά, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

 

Αναλυτικά, πρόκειται για την ενδοκαρδιακή εμφύτευση της συσκευής AFR (Atrial Flow Regulator), η οποία  έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα σε 40 ασθενείς παγκοσμίως.  Επιδίωξη ήταν αρχικά να παρέχει μια καινοτόμο, εναλλακτική θεραπεία σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια,  αλλά βοήθησε και ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες και πνευμονική υπέρταση, βελτιώνοντας τα συμπτώματα της νόσου και της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.

 

Αναφερόμενη στην επέμβαση η Δρ. Τζίφα, επεσήμανε ότι «η νέα αυτή συσκευή αναμένεται ότι θα βοηθήσει σημαντικό πληθυσμό ασθενών που χρήζουν κάποιας ενδοκαρδιακής επικοινωνίας, ως “βαλβίδα εκτόνωσης” υψηλών ενδοκαρδιακών ή πνευμονικών πιέσεων. Χρησιμοποιείται τους τελευταίους μήνες στο εξωτερικό με ενθαρρυντικά αποτελέσματα και αυξάνει τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχουμε στη φαρέτρα των διακαθετηριακών θεραπειών. Προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι η εφαρμογή της να γίνεται σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς και σε εξειδικευμένα κέντρα».

Αφροδίτη ΤζίφαΔιακαθετηριακή μέθοδοςΜητέραΠνευμονική Υπέρταση

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ η κυβέρνηση ; 
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται ο Σωτήρης Τσιόδρας εξαιτίας ατυχήματος

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top