Η σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα τονίστηκε στη ημερίδας της FairLife «Ο Καρκίνος του Πνεύμονα στην εποχή της Καινοτομίας: Η σημασία του Προσυμπτωματικού Ελέγχου, οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα».
Με δεδομένο ότι στη χώρα μας εντοπίζονται κάθε χρόνο περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα, « είναι πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση με την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου και παρέμβασης» υποστήριξε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Έμφαση δίνει το Υπουργείο Υγείας στη μετάβαση της διαχείρισης της νόσου στο στάδιο της πρόληψης, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη . Στο πνεύμα αυτό βαρύτητα δίνεται στην παροχή καινοτόμων θεραπειών στους ασθενείς, καθώς και στην ενίσχυση των κλινικών μελετών στη χώρα μας ώστε να θσσπιστεί πλαίσιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα εστίασε στη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για την κοινωνία, αλλά και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Στην προσπάθεια διαχείριση της νόσου «απαιτείται η κατανόηση των εθνικών επιδημιολογικών δεδομένων με τη χαρτογράφηση των διαγνώσεων, το στάδιο, τον τύπο, τις θεραπείες και τα αποτελέσματα που αφορούν κάθε νοσοκομείο» επεσήμανε ο Professor Sanjay Popat (PhD FRCP), Consultant Medical Oncologist, Royal Marsden Hospital, Professor of Thoracic Oncology, Institute of Cancer Research. «Όπλο» εναντίον της μπορεί να αποτελέσει η ιατρική ακριβείας με στοχευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, με επίκεντρο τον ασθενή σύμφωνα με τον καθηγητή & διευθυντή της Ιατρικής Σχολή ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Συρίγο (MD, PhD, FCCP).
Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για να σωθούν ζωές, με μια συγκεκριμένη προτυποποιημένη διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Κυριάκο Σουλιώτης Καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτωρ Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Τα ποιοτικά κριτήρια για τον προσυμπτωματικό έλεγχο προετέταξε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, τονίζοντας ότι «πρέπει να το χτίσουμε σε πολύ δυνατές βάσεις για να έχει βιωσιμότητα. Στην Ε.Ε. εξετάζεται η ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα στις κατευθυντήριες οδηγίες».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) Στέλιος Λουκίδης (MD, FCCP, FERS), Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, επεσήμανε ότι η ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου πρέπει να γίνει με πλαίσιο, συντεταγμένα, με συγκεκριμένες οδηγίες και διεπιστημονική συνεργασία, να υπάρξουν πιλοτικά προγράμματα, και φυσικά ως προϋπόθεση τη διακοπή του καπνίσματος.
Η εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου που δεν περιλαμβάνει μόνο τη συνταγογράφηση της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης, αλλά και την αξιολόγηση του κινδύνου κ.ά. εξήγησε ότι χρειάζεται η κ. Έλενα Λινάρδου (MD, PhD), Παθολόγο Ογκολόγο, Διευθύντρια Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan, Πρόεδρος Ε.Ε. ΕΣΟΟ.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ