Θετικό βήμα θεωρεί τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης στον τομέα της υγείας. Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Βουλής ο κ. Αθανάσιος Δημόπουλος στάθηκε στα κίνητρα που θα δημιουργήσει η βελτίωση των αποδοχών και του ωραρίου των επαγγελματιών υγείας στα Νοσοκομεία.
Με καλό μάτι βλέπον η Ιατρική Σχολή και η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ τη διάταξη για την προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος σε γιατρούς των ΜΕΘ και των ΤΕΠ καθώς και σε αναισθησιολόγους και εν γένει τα οικονομικά κίνητρα σε ειδικότητες που έχουν υποστεί μεγάλη συρρίκνωση και δεν επιλέγονται από τους νεοεισερχόμενους ειδικευόμενους γιατρούς. Σε σωστή τροχιά θεωρείται ότι είναι και η προσπάθεια διεύρυνσης των εργασιακών σχέσεων, το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., με μερική απασχόληση, «οι οποίες θα καλύπτονται από ιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος» αλλά και η δυνατότητα κάποιων ιατρών του ΕΣΥ να ιδιωτεύουν. Πολύ θετικό θεωρείται, όπως τόνισε ο πρύτανης, ότι «για λόγους ίσης μεταχείρισης αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές». Συνεπώς πλέον και οι καθηγητές Ιατρικής θα μπορούν ,όπως ΔΕΠ άλλων σχολών να συνεργάζονται με όποιον άλλον φορέα επιθυμούν. «Με το άρθρο 10 του υπό συζήτηση Νομοσχεδίου αίρεται αυτή η διαφοροποίηση που ίσχυε 21 χρόνια και επομένως όλα τα μέλη ΔΕΠ θα έχουν τη δυνατότητα να είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης αλλά όχι αποκλειστικής απασχόλησης. Ανταποκρίνεται το άρθρο αυτό σε τουλάχιστον 2 ομόφωνες αποφάσεις της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ που ζητούσαν να αρθεί αυτή η διαφοροποίηση».
Ακόμη, οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο θα μειώσουν το brain drain, «αφού οι εργασιακές σχέσεις το δημόσιο σύστημα υγείας γίνονται πιο ελκυστικές για τον νέο γιατρό».Μάλιστα, ο πρύτανης υποστήριξε ότι το νέο «νομοσχέδιο είναι προς την κατεύθυνση της μείωσης της παραοικονομίας». Αφενός εξομοιώνονται οι εργασιακές σχέσεις με αυτές των στρατιωτικών γιατρών. Αφετέρου οι Πανεπιστημιακοί Ιατροί θα εκπαιδεύουν σε ιδιωτικές δομές ιατρούς του ιδιωτικού Τομέα, αναβαθμίζοντας τη παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς.
Ως προς την υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό των Νοσοκομείων της περιφέρειας ο κ. Δημόπουλος ισχυρίστηκε ότι η μερική απασχόληση ιδιωτών ιατρών σε Νοσοκομεία του ΕΣ θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων. Στην καλύτερη λειτουργία των νοσοκομείων θα συνεισφέρει και η ολοήμερη λειτουργία των χειρουργείων, καθώς θα αποσυμφορηθούν οι λίστες αναμονής. Τέλος, σχετικά με τα άρθρα 36 και 37 του Νομοσχεδίου που αναφέρονται στον «φυσικό τοκετό» ή καλύτερα μη παρεμβατικό τοκετό, ο κ. Δημόπουλος συνέστησε την ενσωμάτωση των παρατηρήσεων και προτάσεων της Ελληνικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Εταιρείας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ