Η πρώτη πραγματική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στην Υγεία είναι προ των πυλών. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας αποφάσισαν ότι από την 1-1-2023 θα εφαρμοστεί νέο σύστημα χρηματοδότησης στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αρχής γενομένης από την 7η ΥΠΕ (Κρήτη).
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Tα νοσοκομεία της Κρήτης δεν θα χρηματοδοτούνται όπως σήμερα, αλλά από τον ΕΟΠΥΥ με βάση το νέο σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.), που υλοποιεί το ΚΕΤΕΚΝΥ – Ελληνικό Ινστιτούτο DRGs. Με την ίδια απόφαση, το νέο σύστημα θα επεκταθεί στα υπόλοιπα νοσοκομεία έως το τέλος του 2023.
Γιατί πρόκειται για μεταρρύθμιση; Όλες οι μελέτες Ελλήνων και ξένων ειδικών έχουν δείξει ότι το σημερινό σύστημα είναι απαρχαιωμένο, αναποτελεσματικό και γεννά ελλείμματα. Από την άλλη, το νέο σύστημα (που σε διάφορες μορφές εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο) επιτρέπει την αξιολόγηση και αποζημιώνει τα νοσοκομεία με βάση το έργο που προσφέρουν στους πολίτες (ποσοτικά και ποιοτικά).
Τι ισχύει σήμερα: Η χρηματοδότηση των νοσοκομείων γίνεται από… 2,5 πηγές. Ναι με 2,5. Η μισθοδοσία του προσωπικού των νοσοκομείων (περίπου 60-65% των δαπανών τους) δίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, όπως συμβαίνει με όλο το δημόσιο. Τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται κυρίως από την τακτική επιχορήγηση τους από το υπουργείο Υγείας και ελάχιστα από τον ΕΟΠΥΥ.
Τι αλλάζει: Πλέον λοιπόν τα νοσοκομεία της Κρήτης θα αποζημιώνονται μόνο από τον ΕΟΠΥΥ με βάση για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων-ασθενών, με βάση το σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών. Να σημειώσουμε ότι το νέο σύστημα ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Κρήτη το 2021 από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κρήτης και σταδιακά και μέσα στην πανδημία επεκτάθηκε σε όλα τα νοσοκομεία της 7ης ΥΠΕ.
Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, αν αναλογιστούμε ότι η προσπάθεια για την εφαρμογή του συστήματος είχε ενταχθεί στο Μνημόνιο και ξεκίνησε από το 2014, αλλά χρόνια τώρα πελαγοδρομούσε. Αξίζουν τα εύσημα λοιπόν στον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Γιάννη Κωτσιόπουλο και στη διοίκηση και τα στελέχη του ΚΕΤΕΚΝΥ – Ελληνικό Ινστιτούτο DRGs, πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Παντελής Μεσσαρόπουλος
Παράλληλα, με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση – DRGs των Θ. Σκυλακάκη, Κ. Χατζηδάκη και Μ. Γκάγκα αποφασίστηκε το νέο σύστημα να εφαρμοστεί στα εξής νοσοκομεία:
Βέβαια, το νέο σύστημα δεν είναι πανάκεια και από μόνο του δεν μπορεί να λύσει τις χρηματοδοτικές στρεβλώσεις στο ΕΣΥ. Όμως, δεν μπορεί να βρεθεί διέξοδος από το σημερινό χαοτικό σύστημα, χωρίς να εφαρμοστεί σύστημα κοστολόγησης με βάση τα DRGs, όπως ισχύει σε όλες τις χώρες (σε όλη την Ευρώπη μόνο η Ελλάδα δεν έχει τέτοιο σύστημα).
Επίσης, το μείζον θέμα είναι πως η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νέου συστήματος. Π.χ. θα υπάρξει θέμα με επαρχιακά νοσοκομεία, στα οποία η νοσηλευτική κίνηση και η κάλυψη κλινών είναι 45-60%. Τα νοσοκομεία αυτά θα χρειαστούν έκτακτη επιχορήγηση, αφού με βάση τη νοσηλευτική κίνηση θα δημιουργηθεί κενό στα έσοδα.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ