Ένα χρόνο προσφοράς συμπλήρωσε η πρωτοβουλία της εταιρείας Bayer Ελλάς HealthCare Accelerator. Στόχος είναι η καλλιέργεια ενός «οικοσυστήματος» τριών πυλώνων της Υγείας, ιατρικής εκπαίδευσης, κλινικής πρακτικής και κλινικής έρευνας με αποδέκτη τους ασθενείς και απώτερο σκοπό να καταστεί καινοτόμο και αποδοτικό το ΕΣΥ.
Απολογισμό των δράσεων έκανε ο Head of Market Access για το Cluster South Mediterranean and Black Sea της Bayer, Ηλίας Κοντούδης. Ήδη πραγματοποιήθηκαν τρεις μεγάλες ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα: «Η Κλινική έρευνα ως προοπτική καριέρας στις Βιοεπιστήμες», σε Αθήνα (ΕΚΠΑ), Πάτρα και Ηράκλειο. Ενημέρωση έλαβαν περισσότεροι από 250 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από τις Σχολές Υγείας αλλά και άλλες Σχολές Θετικών Επιστημών. Οι φοιτητές έλαβαν πληροφορίες για την εγχώρια κλινική έρευνα και τους πιθανούς ορίζοντες καριέρας σε αυτή, καθώς και την αντίστοιχη παροχή εφοδίων προκειμένου να πετύχουν σε αυτή.
Επίσης ο κ. Κοντούδης αναφέρθηκε και στις νέες δράσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα το 2023. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ενταχθούν περισσότερα Πανεπιστήμια στη δράση, όπως είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία ο Andreas Pollner, Διευθύνων Σύμβουλος της Bayer Ελλάς, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Η άρτια ιατρική εκπαίδευση προετοιμάζει τους επαγγελματίες υγείας του αύριο, η βελτίωση της κλινικής πρακτικής οδηγεί σε ένα ασθενοκεντρικό και αποδοτικό σύστημα υγείας, ενώ η κλινική έρευνα βοηθά στην εξέλιξη της φροντίδας για τους μελλοντικούς ασθενείς. Παρά την άμεση σχέση μεταξύ τους, οι τομείς της εκπαίδευσης, της πρακτικής και της έρευνας νοούνται ακόμα ως ξεχωριστά πεδία δραστηριότητας χωρίς να αναπτύσσονται οι βέλτιστες συνέργειες εντός του ελληνικού συστήματος υγείας και εκπαίδευσης.».
Ο Βασίλης Σιέμος, Υπεύθυνος Επιχειρηματικού Επιταχυντή στο Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ εξήγησε για τις συνεργασίες με τις επιχειρήσεις όπως είναι η Bayer «ενεργοποιήσουμε τη φοιτητική και ερευνητική κοινότητα για τη σημασία και τις προοπτικές της καινοτόμου επιχειρηματικότητας που αξιοποιεί την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική ανάπτυξη».
Με στόχο την βελτίωση της κλινικής πρακτικής, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, η εταιρεία χρηματοδοτεί την ανάπτυξη δύο καινοτόμων μεθόδων τηλεϊατρικής για δυο θεραπευτικές κατηγορίες: Tο DDiVAT για την οφθαλμολογία που αναπτύσσεται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το VTECareNet για τη φλεβική θρομβοεμβολική νόσο που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στο πνεύμα αυτό ο πρώτος κύκλος του προγράμματος Level–up|G4A ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή πέντε νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της Υγείας. Οι εταιρείες αυτές αναπτύσσουν εξελιγμένα εργαλεία τηλεϊατρικής και ψηφιακής υγείας. Σύμφωνα με τον Πέτρο Πανδή, Co-founder της νεοφυούς επιχείρησης Docandu «Ο χώρος των νεοφυών επιχειρήσεων έχει ανάγκη πρωτοβουλίες όπως το Level-up της Bayer, οι οποίες πέρα από τα εφόδια για τους συμμετέχοντες θέτουν τα θεμέλια για μελλοντικές συνέργειες».
Ακόμη, ένας πρωτοποριακός ενημερωτικός Οδηγός το portal «Patient Navigator» δημιουργήθηκε για την διευκόλυνση του ασθενή να κατανοήσει θέματα που μπορεί να προβληματίζουν και να απασχολούν έναν ασθενή ή τα κοντινά του πρόσωπα.
Ο Δημήτρης Κοντοπίδης, Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος υπογράμμισε στα λεγόμενά του την συμβολή του Healthcare Accelerator, στην καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση των ασθενών και των πολιτών σε θέματα όπως η ορθή χρήση φαρμάκων, τις κλινικές μελέτες αλλά και τ ψηφιακή υγεία.
Κλινική Έρευνα
Η Bayer Ελλάς επένδυσε 12 εκατ. ευρώ για την ένταξη ερευνητικών κέντρων της χώρας μας, στο Διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα της Bayer AG, κατά την τριετία 2022-2025. Με την πεποίθηση ότι την επιτυχημένη κλινική έρευνα χρειάζονται πρωτίστως οι άνθρωποι, το Healthcare Accelerator αποσκοπεί στη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και υγειονομικού προσωπικού. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η εταιρεία υποστηρίζει το πρόγραμμα «Ακαδημία Κλινικών Μελετών» που διοργανώνει και πραγματοποιεί η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών. Μόνο το 2022 περίπου 50 επαγγελματίες υγείας παρακολούθησαν τα σεμινάρια σχετικά με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής και τη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Στην Ακαδημία Κλινικών Μελετών αναφέρθηκε ο Δρ. Ελευθέριος Θηραίος, Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και Προϊστάμενος Διεύθυνσης Βελτίωσης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας – Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.), τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις εκπαιδευτικοί κύκλοι και είναι σε εξέλιξη ο 4ος και έχουν εκπαιδευθεί περισσότεροι από 100 Επαγγελματίες Υγείας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Bayer Ελλλάς σε συνεργασία με την Ένωση Ασθενών Ελλάδος συνδράμει στην ενημέρωση των ασθενών για τις κλινικές μελέτες μέσα από την υποστήριξη εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο πλαίσιο του Patients Summit αλλά και πρόσβαση σε online εκπαίδευση της EUPATI για περαιτέρω κατάρτιση.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ