Βολές για μέτρα κατόπιν εορτής από μεριά της Πολιτείας και για ελλιπή έλεγχο του χονδρεμπορίου εξαπολύει ο ΣΦΕΕ σε επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας τάχθηκε υπέρ των μέτρων για τον περιορισμό της έλλειψης φαρμάκων. Ο σύνδεσμος διαβεβαιώνει οι εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ δεν έχουν κανένα όφελος, ούτε από τις ελλείψεις, ούτε από τις παράλληλες εξαγωγές, ζητώντας να γίνουν έλεγχοι σε εταίρους της αλυσίδας του φαρμάκου.
Στην επιστολή του ο σύνδεσμος δηλώνει ότι χαιρετίζει την στάση της Πολιτείας για απαγόρευση εξαγωγών και έλεγχο σε πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά όπως τονίζει αυτή θα έπρεπε να είναι μια «μόνιμη πρακτική που αφορά όλους τους κύκλους της αλυσίδας του φαρμάκου». Στόχος πρέπει να είναι η πρόληψη των προβλημάτων για αυτό θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος και καλά στελεχωμένος ο ΕΟΦ που θα έχει εμπεδώσει μια κουλτούρα συνεχών ελέγχων. Συνεπώς να δίνεται έμφαση στην πρόληψη και να μη χρειάζεται η αποκατάσταση.
Από την πλευρά του ΣΦΕΕ δίνεται προτεραιότητα « στη προστασία της Δημόσιας Υγείας, την οποία στηρίζουμε παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες χρηματοδοτικές συνθήκες εκ μέρους της Πολιτείας» αναφέρεται στην επιστολή. Στο πνεύμα αυτό ο ΣΦΕΕ, «από τις 15/7/2022 έχουμε στείλει τις προτάσεις μας προς το Υπουργείο και τον ΕΟΦ με κύριο άξονα τη διαφάνεια και τον έλεγχο στην εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου» τονίζεται στην επιστολή. Από την μεριά των εταιρειών εδώ και μια εξαετία υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τον ΕΟΦ και ενημερώνουν για τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά SKU (κωδικό) και ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι «πρέπει να κάνει και το χονδρεμπόριο». Μάλιστα σε εμφατικό τόνο ο σύνδεσμος επισημαίνει ότι «η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών». Λύση μπορεί να δώσει η «αντιστοίχιση της συνταγογράφησης (στοιχεία ΗΔΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ) με τα στοιχεία του ΕΟΦ θα αναδείξει εάν υπάρχουν προβλήματα από την πλευρά των παραγωγών».
Η πρόταση του ΣΦΕΕ είναι του ίδιου σκεπτικού με τις λύσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), χρησιμοποιώντας δεδομένα του NMVS (FMD Directive), καθότι τα θέμα των ελλείψεων είναι Ευρωπαϊκό, στην Ελλάδα βέβαια για άλλους λόγους.
Απευθυνόμενος στον υπουργό ο κλάδος υπενθυμίζει τις χαμηλές τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων στην Ελλάδα που «είναι στο 50% του μέσου όρου της Ευρώπης και στο ¼ της Γερμανίας – Αυστρίας». Για την επίλυση των ζητημάτων χρειάζονται αλλάγές άμεσα, σύμφωνα με τον σύνδεσμο που αναφέρεται στο ρόλο των ριζικών μεταρρυθμίσεων, και όχι στις αυξήσεις τιμών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ