Τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο υπουργός Υγείας και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή. Πυρήνας της συζήτησης ήταν η «αλλοίωση» του χαρακτήρα του ΕΣΥ με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Κατά τη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για «τελειωτικό χτύπημα για το ΕΣΥ», σχολιάζοντας ότι δεν επιχειρούνται οριακού χαρακτήρα αλλαγές και δεν επιλύει κλαδικά ή συντεχνιακά θέματα. Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκείνη πλήγωσε το ΕΣΥ και όχι η πανδημία αφού δεν επενδύει στη δημόσια Υγεία.
Έμφαση έδωσε στην κατάργηση της αποκλειστικής εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ στο δημόσιο. «Είναι ένα νομοσχέδιο που στο όνομα υπαρκτών προβλημάτων και δυσλειτουργιών και κυρίως αδυναμίας προσέλκυσης ιατρικού δυναμικού στην περιφέρεια ουσιαστικά αναιρεί τη θεμελιώδη εργασιακή συνθήκη στην οποία βασίστηκε το ΕΣΥ, την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών». Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι επιχειρείται η αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και δεν διασφαλίζεται «το καθολικό δικαίωμα στην αξιόπιστη δωρεάν περίθαλψη».
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν έδωσε αύξηση μισθών στους γιατρούς στα 4,5 χρόνια που κυβερνούσε και τώρα αντιδρά σε ένα νομοσχέδιο που αυξάνει τις απολαβές των γιατρών κατά 10%. Μάλιστα, ο υπουργός στηλίτευσε ότι δεν έδωσε κίνητρα στους γιατρούς ούτε για να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό και τους καλούσε να υπηρετήσουν τον θεσμό με 800 ευρώ. Σχετικά με το ζήτημα της μερικής απασχόλησης ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε ακόμη ότι γιατροί δυο ταχυτήτων υπάρχουν ήδη στο ΕΣΥ καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 έφερε τους γιατρούς με το μπλοκάκι. Η κυβέρνηση προωθεί την μερική απασχόλησή εκεί που οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες, με στόχο να ευνοηθούν οι πολίτες π.χ. σε νησιωτικές περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη που κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις. Επίσης, ο υπουργός υποστήριξε ότι πιλοτικά θα εφαρμοστεί η δυνατότητα των γιατρών, αφού θα ολοκληρώνουν το πρωινό ωράριο να συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, να ασκούν ιδιωτικά έργο έως δυο φορές την εβδομάδα . Στόχος είναι να μη φεύγουν γιατροί στο εξωτερικό.
Με αφορμή την ιατρική εκπαίδευση, ο κ. Ξανθός διέβλεψε εργασιακή κόπωση των γιατρών που «σε συνθήκες πολυαπασχόλησης, με πρωινή και απογευματινή λειτουργία, εφημερίες και ιδιωτικό ιατρείο» δεν θα έχουν χρόνο για την ιατρική εκπαίδευση. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι η ροή των γιατρών στο εξωτερικό θα συνεχιστεί, και όχι μόνο για λόγους χαμηλών αποδοχών, αλλά και για λόγους αναξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και εκπαίδευσης. Επί του θέματος ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι από το νομοσχέδιο ευνοείται ο ιδιωτικός τομέας που θα προσελκύσει έμπειρο δυναμικό από το ΕΣΥ και τα Πανεπιστήμια.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ