Η σωματική άσκηση φαίνεται είναι σύμμαχος για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού στον αγώνα επιβίωσης. Μελέτη έδειξε ότι η μέτρια και η έντονη σωματική άσκηση πρόσφερε 60% μείωση κινδύνου θανάτου σε σχέση με όσους ασθενείς είχαν χαμηλή δραστηριότητα.
Ίσως η συμβολή της σωματικής άσκησης α οφείλεται στην ενίσχυση του ασθενούς, καθώς βρίσκεται υπό συναισθηματική πίεση και καθεστώς φόβου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο παρελθόν στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου έχουν δείξει ότι η άσκηση η άσκηση μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Το προσδόκιμο ζωής μετά από θεραπεία φθάνει τη 5ετή επιβίωση για το 89,7% των ασθενών. Επίσηη, άλλη έρευνα έδειξε ότι η σωματική άσκηση βοήθησε τις ασθενείς να αντέξουν την κόπωση από τη θεραπεία (Διαβάστε εδώ:Fatigue).
Τα στοιχεία της νεότερης μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open για τη μείωση της θνητότητας των ασθενών με καρκίνο μαστού που υποβάλλονται σε άσκηση, τα οποία σχολιάζονται ο Καθηγητής της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Χαρίλαος Τσολάκης και οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Λιόντος (Επίκουρος Καθηγητής), Φλώρα Ζαγουρή (Καθηγήτρια), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια), Παναγιώτης Κουλούβαρης (Επίκουρος Καθηγητής), και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής και Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Ο πληθυσμός μελέτης ήταν 315 γυναίκες που διαγνώσθηκαν με καρκίνο μαστού σταδίου Ι και ΙΙ στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών εντάχθηκαν στη μελέτη την περίοδο 2013-2015 και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 8 έτη.Οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν δύο ερωτηματολόγια φυσικής δραστηριότητας που αξιολογούν τον αριθμό και το είδος της άσκησης. Συνήθως οι συμμετέχουσες έκαναν κάποια σωματική άσκηση με διάρκεια πάνω από 15 λεπτά που είχαν κατά μέσο όρο οι ασθενείς μέσα στην εβδομάδα.
Με βάση τις απαντήσεις, οι ασθενείς κατατάχθηκαν σε τρεις ομάδες: όσους είχαν έντονη δραστηριότητα που αντιστοιχεί σε έντονη σωματική άσκηση τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, σε όσους είχαν μέτρια δραστηριότητα που αντιστοιχεί σε γρήγορα βάδισμα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και σε όσους είχαν χαμηλή δραστηριότητα που δεν είχαν ούτε 15 λεπτά συνηθισμένα περπάτημα καθημερινά.
Τα δεδομένα επιβίωσης κατέδειξαν ότι η μέτρια και η έντονη σωματική άσκηση πρόσφερε 60% μείωση κινδύνου θανάτου σε σχέση με όσους ασθενείς είχαν χαμηλή δραστηριότητα. Το όφελος από την σωματική άσκηση ήταν ανεξάρτητο από τα χαρακτηριστικά της νόσου και τις θεραπείες που είχαν λάβει οι ασθενείς, την ηλικία αλλά και τα συνοδά τους νοσήματα. Εκτιμάται πως η σωματική άσκηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο και θα πρέπει να συστήνεται από τους θεράποντες ιατρούς.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ