The photo of large intestine is on the man's body against gray background, People With Stomach ache problem concept, Male anatomy
Η εκδήλωση κακοήθειας του παγκρέατος είναι πιθανή με την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν διαβητικοί και άτομα με διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας.
«Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ, ανεξαρτήτως του τύπου, αποτελεί παράγοντα κινδύνου καρκινογένεσης. Όσον αφορά στο πάγκρεας, υπάρχουν μελέτες που έχουν συνδέσει την κακή αυτή συνήθεια με την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στους πάσχοντες από παγκρεατίτιδα – μια πάθηση που απειλεί όσους καταναλώνουν συχνά, για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μεγάλες ποσότητες οινοπνευματώδη ποτά. Η έρευνα δείχνει ότι ενοχοποιείται τόσο η οξεία παγκρεατίτιδα όσο και η χρόνια. Η πρώτη είναι μια κατάσταση που προκαλεί ξαφνική φλεγμονή του παγκρέατος και διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα. Η δεύτερη, χαρακτηρίζεται από χρόνια προοδευτική φλεγμονή και ουλές και οδηγεί σε μη αναστρέψιμη βλάβη των παγκρεατικών πόρων», διευκρινίζει ο καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, Δημήτρης Λινός.
Ενδεικτικό είναι ότι σε σχετικά πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πριν μερικούς μήνες στο Nature και αφορούσε τη σύνδεση μεταξύ της χρόνιας παγκρεατίτιδας και της επίπτωσης καθώς και της θνησιμότητας του καρκίνου διαπιστώθηκε ότι σε πληθυσμό 10.899 ασθενών καταδείχθηκε ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης όλων των καρκίνων, μεταξύ αυτών και καρκίνου του παγκρέατος. Όσον αφορά δε στη θνησιμότητα από καρκίνο, οι ασθενείς με χρόνια παγκρεατίτιδα είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του οισοφάγου και του παγκρέατος.
«Τελευταία, Κορεάτες ερευνητές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην εύρεση και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που είναι ευάλωτοι. Συγκεκριμένα, προσπάθησαν να ανακαλύψουν εάν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της γλυκαιμικής κατάστασης και του καρκίνου του παγκρέατος» σημειώνει ο καθηγητής. Σε πληθυσμό 9.514.171 ενηλίκων χωρίς καρκίνο, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε υγειονομικές εξετάσεις με παρακολούθηση για διάστημα λιγότερο των 10 ετών διαπιστώθηκε ότι 7,3 έτη ότι οι 12.818 ασθενείς διαγνώστηκαν με τον συγκεκριμένο καρκίνο. Όπως ανακοινώθηκε στο European Journal of Cancer οι ασθενείς με διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας είναι αντίστοιχο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος με τη κατανάλωση αλκοόλ. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ (30 g/ημέρα) συσχετίστηκε με 38% αυξημένο κίνδυνο. Ο διαβήτης συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος ανεξάρτητα από την κατανάλωση αλκοόλ και με 70% αυξημένο κίνδυνο ακόμη και σε άτομα που δεν έπιναν.
Συμπτώματα
Πολλές φορές δεν εμφανίζονται παρά μόνο σε προχωρημένα στάδια της νόσου. Μερικές φορές, εκδηλώνεταi κόπωση, απώλεια βάρους και ίκτερο. Όταν καθυστερείτε η διάγνωση, τότε αργεί και η θεραπεία, ενώ μειώνονται τοι πιθανότητες ίασης, «συγκριτικά με άλλους καρκίνους», προειδοποιεί ο καθηγητής κ. Λινός.
Θεραπεία
«Η επιλογή της θεραπείας που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Μόνο το 20% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος μπορούν να αφαιρέσουν τμήμα ή το σύνολο του οργάνου, καθώς η συντριπτική πλειονότητα ανακαλύπτει ότι πάσχει από καρκίνο αφού αυτός έχει δώσει μεταστάσεις. Η εγχείρηση μπορεί να συνοδευτεί (συνήθως κατόπιν αυτής) από άλλες θεραπείες, όπως ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες» τονίζει ο κ. Λινός.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ