Ζήτημα υπάρχει με το έλλειμμα λειτουργίας παιδιατρικών ΜΕΘ σε συγκεκριμένες περιοχές στην περιφέρεια. Σε όλη την επικράτεια διατίθενται 55 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ σε νοσοκομεία Παίδων, αλλά σε κάποιες περιοχές της περιφέρειας στις οποίες δεν διαθέτουν τέτοιες κλίνες οι υγειονομικές δομές τους, τα παιδιά θα πρέπει να διακομισθούν για να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ.
Με αφορμή τον θάνατο 6χρονου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας που διακομίσθη από τα Γρεβενά έχει αναδειχθεί το μείζον θέμα μη επάρκειας παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με σπασμωδικές κινήσεις, όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άναρχη ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ σε νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 23 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ στην περιφέρεια: 10 ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, 6 ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ, 7 ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου, οπότε για να καλυφθούν οι ανάγκες μικρών ασθενών από άλλες περιοχές πρέπει να υπάρχει δίκτυο διακομιδών. Ειδικότερα, δεν υπάρχει καμία παιδιατρική κλίνη ΜΕΘ σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Θράκη, «από την ίδρυση του ΕΣΥ» όπως σχολίασε ο υπουργός. Εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής διατίθενται συνολικά 32: 11 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, 9 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, 6 κλίνες ΜΕΘ στο Παίδων Πεντέλης και 6 κλίνες ΜΕΘ στο Αττικό Νοσοκομείο.
Σχετικά με την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ που να καλύπτουν τις ανάγκες παιδιατρικών ασθενών, ο υπουργός εξήγησε ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Επί του θέματος, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη τέτοιων κλινών μπορεί να προχωρήσει μόνο σε παιδιατρικά νοσοκομεία. Η διαδικασία δημιουργίας μιας παιδιατρικής κλίνης ΜΕΘ διαφέρει από αυτή των ενηλίκων και δεν είναι εφικτό να προκύψει σε μια υγειονομική δομή όταν δεν παρέχονται τέτοιες υπηρεσίες παρά μόνο να γίνει επέκταση των υπαρχόντων παιδιατρικών κλινών. Η λύση είναι το γρήγορο δίκτυο διακομιδών και αεροδιακομιδών μέσω του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με τον υπουργό. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι τώρα η Θεσσαλονίκη δεν διαθέτει παιδιατρικό νοσοκομείο, ενώ το έργο δημιουργίας του είναι σε εξέλιξη με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Κλίνες θα δημιουργηθούν σε δομές στη Θεσσαλία μέχρι το καλοκαίρι, όπως ανέφερε ο υπουργός. Όσο αφορά στην λειτουργία των υπαρχόντων κλινών, δεδομένης και της έξαρσης των ιώσεων ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι το 50% είναι ελεύθερες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ