Μέτρα σε επίπεδο ΕΕ συμφωνεί ότι χρειάζεται να ληφθούν η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου για τις ελλείψεις φαρμάκων, απαντώντας στην επιστολή του Έλληνα υπουργού Υγείας. Η επίτροπoς τονίζει τις παγκόσμιες διαστάσεις του προβλήματος και ενθαρρύνει στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών.
Με προτεραιότητα τη συνεχή διαθεσιμότητα ασφαλών, αποτελεσματικών και οικονομικά προσιτών φαρμάκων για τους ασθενείς της ΕΕ σε συνθήκες κρίσης αλλά και σε κανονικούς καιρούς, η Ε.Ε. δίνει έμφαση στη διασφάλιση της πρόσβασης στα φάρμακα για όλους τους ασθενείς, όπως διασαφηνίζει η επίτροπoς. « Οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν μακροχρόνια πρόκληση στην ΕΕ αλλά και παγκοσμίως» παραδέχεται η κ. Κυριακίδο, σχολιάζοντας ότι η Φαρμακευτική Στρατηγική που εστιάζει στη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, που στοχεύει στη βελτίωση της προσφοράς φαρμάκων στην ΕΕ και την αποφυγή ελλείψεων φαρμάκων.
Ήδη πραγματοποιήθηκε μελέτη της Ε. Επιτροπής για τις ελλείψεις και ένα Έγγραφο Εργασίας που δημοσιεύτηκε για την ασφάλεια του εφοδιασμού, για το οποίο υπήρξε διάλογος με τη βιομηχανία, τα κράτη -μέλη, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών αρμόδιων αρχών, τους επαγγελματίες υγείας, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους εκπροσώπους ασθενών. Προσδοκία ήταν η καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και η προετοιμασία λήψης πιθανών ενεργειών για τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους. Τα συμπεράσματα θα συμβάλλουν στη επικαιροποίηση περαιτέρω για τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας και πιθανότητα στο σκέλος για την παρακολούθηση, τη διαχείριση και την αποφυγή ελλείψεων καθώς την έγκαιρη κοινοποίηση ελλείψεων και αποσύρσεων, αλλά και την ενισχυμένη διαφάνεια των αποθεμάτων.
Για την επίλυση του προβλήματος ήδη λειτουργεί ένα συντονισμένο σύστημα παρακολούθησης και μηχανισμών μετριασμού της έλλειψης, σύμφωνα με την επίτροπο. «Ο European Medicines Agency (EMA) συνεργάζεται με τις Εθνικές Αρμόδιες Αρχές, τη βιομηχανία και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς με συνεργατικό τρόπο για την επίλυση των ελλείψεων» διαβεβαίωσε η κ. Κυριακίδου. Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες ανταλλάσσονται μεταξύ του EMA και των Εθνικών Αρμόδιων Αρχών μέσω της ομάδας εργασίας του Ενιαίου Σημείου Επαφής. Στις κρίσιμες ελλείψεις γίνεται παρέμβαση από την ομάδα εργασίας σε διάλογο με τη βιομηχανία ομάδα εργασίας. Στόχευση είναι να ληφθούν μέτρα μετριασμού. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για μια πολύ λεπτή διαδικασία συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών αρχών, εκπροσώπων των Κρατών Μελών και της βιομηχανίας. Όπου η ομάδα εργασίας δεν μπορεί να βρει λύση για μια έλλειψη, αυτό το ζήτημα κλιμακώνεται στη Διευθύνουσα Ομάδα Ελλείψεων Φαρμάκων, η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπηση σε επίπεδο προϊσταμένων του EMA» εξήγησε η επίτροππς.
Για την διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασθενών στην ευρωπαϊκή επικράτεια, η κ. Κυριακίδου κάλεσε τα κράτη -μέλη «να απέχουν από τη λήψη εθνικών μέτρων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ». Σε τέτοια περίπτωση το κράτο-μέλος καλείται να ανακαλέσει τα ληφθέντα μέτρα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Υγείας (Health Emergency Preparedness and Response Authority-HERA) ενεργεί για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αποτροπή ελλείψεων. Επί του θέματος η επίτροπός κάλεσε τον Έλληνα υπουργό να αξιοποιήσει τους υπάρχοντες μηχανισμούς και υποσχέθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει σε κάθε τέτοια προσπάθεια.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ